Първан Симеонов: На Борисов не му се иска да си ходи

0
Ако Борисов хвърли "кърпата", щяло да изглежда, че е паднал заради протеста
Ако Борисов хвърли "кърпата", щяло да изглежда, че е паднал заради протеста Видео: Bulgaria ON AIR

Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, Борисов е направил от нищо нещо със своята реч (бел. ред. - на конференцията на ГЕРБ), тъй като протестът в София е намалял. От него са се очаквали просто здрави нерви, но с изказванията си той е налял масло в огъня на протеста, политологът.

"Правилният политически ход е да изчакаш порива на атаката, за да може да си върнеш инициативата. Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", заяви Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вицепремиерът Томислав Дончев поддържа тезата, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира Първан Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче, рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов. Много хора не вярват в изборите. С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио са умни хора и се опитаха да направят радикализация на протеста. Но и настройват хора срещу себе си. Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената. Това Ивайло Дичев го каза. Борисов и без друго мислеше да си ходи скоро", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари