Първа копка на булевард “Липник”

2

Днес, на булевард “Липник” се състоя официална церемония по първа копка във връзка със стартирането на рехабилитацията му от кръгово кръстовище при бул. „Цар Освободител“ до кръгово кръстовище при КАТ “по проект „Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе – Гюргево за по-добра свързаност с TEN-T мрежата“, финансиран по Програма Интеррег Румъния-България 2014-2020 г. Партньори по проекта са Община Гюргево като водещ партньор и Община Русе.

На събитието присъстваха представители на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш за границата Румъния-България – изпълнителният директор г-жа Николета Минку, заедно със Славена Желева-Петрова, ръководителят на проекта г-н Богдан Кирпизису, заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост и ръководител на българската част от екипа на проекта г-жа Даниела Шилкова, заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, екипа по проекта, представители на строителния надзор, медии и заинтересованите страни.

Проектът, който е с продължителност 30 месеца, цели по-добро свързване на Община Гюргево и Община Русе с мрежата TEN-T чрез действия, които водят до модернизация на пътната инфраструктура в двата града. В българския участък това ще бъде постигнато чрез рехабилитация на пътната настилка и тротоарите на булевардЛипник” в неговата цялост (4 300 м), като ще бъдат положени нови пътни маркировки и вертикална сигнализация. Припомняме, че с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще се реши и проблема с отводняването на ЖП прелеза на бул. „Липник“ в участъка от ул. „Дебър“ до ул. „Мъглиж“. В тази връзка, от 01.07.2019 г. до приключване на строителните дейности, се затварят за движение на МПС северното и южното платно на бул. „Липник“ в участъка от ул. „Дебър“ до кръстовището с ул. „Никола Петков“ и ул. „Чипровци“.За цялата дължина на булеварда Община Русе е осигурила средства за изцяло ново улично осветление.

В Община Гюргево ще бъде рехабилитирана 6 662 м инфраструктура в (бул. “Букурещ”, ул. “Приетениеи”, ул. “1-ви декември 1918 г.”, бул. “Михай Витезу”). Дейностите включват още изготвяне на съвместна стратегия за оптимизиране на транспортните условия в трансграничния регион, както и развитие на съвместна система за наблюдение на трафика.Устойчивата транспортна свързаност, за която ще допринесе проектът, е основен фактор за стимулиране на икономическата конкурентоспособност и устойчиво развитие на Европейския съюз и допринася за развитието на вътрешния пазар, като цели нарастващо икономическо и социално сближаване.

Общата стойност на проекта за двата партньора е 15 324 710,56 лв. като финансовите средства в бюджета на Община Русе са в размер 6 295 697,49 лв. 85% от тях са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Европейския фонд за регионално развитие, 13% - съфинансиране от държавния бюджет и 2% собствен принос на бенефициента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари