Партийни номади препускат из депутатските листи

1
Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание?
Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Снимка: БГНЕС

Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание?

Съдейки по партийните листи с кандидатите за депутати, се очаква да видим още от същото. Все пак на предстоящите избори има и някои нови лица, а и немалко политически номади.

Партия от чужди

Безспорен лидер в политическото номадство е партия "Български възход" на Стефан Янев. Листите ѝ са съставени основно от бивши кадри на други политически формации. Например в Благоевград водач е Надежда Самарджиева, която е била на шесто място в листата на "Изправи се, мутри вън" на изборите през юли 2021 г. Вторият в листата Румен Кондев пък е бил кандидат за депутат през 2019 г. от партията "Лидер" на енергийния бос Христо Ковачки. Третият в листата Христо Гушков е бил все на избираемо място на последните 3 гласувания от листата на ИТН, пише Мартин Георгиев във вестник СЕГА.

Сред кандидатите за депутати от "Български възход" в Бургас също има такива, които са сменили партията през последната година. Вторият в листата Стоян Грозев през април 2021 г. е бил кандидат, издигнат от "Изправи се! Мутри вън!". През 2019 г. пък става общински съветник в Бургас от ДБГ на Миглена Кунева. Във Велико Търново втори в листата на "Български възход" е Борислав Ангелов, който преди това е бил кандидат от "Републиканци за България".

По същия начин е и във Видин. Водач на листата е адв. Лъчезар Колев Минчев, който е бил от партията "Коалиция за теб, България". На второ място е сложена Цецка Хаджигеоргиева, която на предишните избори е била от ИТН. Третият кандидат на "Български възход" Мирослав Людмилов преди това е бил кандидат от "Българско лято" на Васил Божков. Водачът на партията на Янев в Габрово пък е "мигрирал" от третото място в листата на БСП от миналите избори. Политически номади са сложени на избираеми позиции в листите на "Български възход" и в областите Враца, Перник, Пловдив, София, Хасково и Шумен.

Партията на Стефан Янев обаче не е единствената, която се е възползвала от трансфера на партийни кадри. "Продължаваме промяната" е приютила част от отцепниците от "Има такъв народ" в миналия парламент. Бившият депутат от партията на Слави Кирил Симеонов сега е втори в листата на ПП в Търговище и шести във Варна. В Кърджали след острието на ПП Никола Минчев кандидат за депутат е Георги Чепишев, който е бивш народен представител в 46-ото НС от ИТН. Иво Атанасов, който също напусна ИТН, сега е водач на "Промяната" във Видин. Бившият спортен министър Радостин Василев вече води листата на ПП в Габрово.

Има и необичаен обмен на кадри и между БСП и "Възраждане". Бившият депутат и шампион по шах Цвета Галунова напусна партията на Костадин Костадинов и сега е четвърта в листата на социалистите във Велико Търново.

Нови лица

Въпреки че не са много, има и някои нови имена, които досега не са попадали в листите с кандидат-депутати. Лидер на листата на "Демократична България" за Пловдив област вече не е Велизар Шаламанов, а юристът Йордан Иванов. Той е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив и беше назначен за областен управител от кабинета "Петков". Освен в Пловдив област, шефът на ДСБ в Пловдив Иванов е на второ място след съпредседателя на ДБ Христо Иванов в Пловдив-град.

Нови лица има и в ГЕРБ. На избираемото второ място във Враца този път е сложен Мартин Харизанов. Той е 32-годишен и е завършил в Стопанска академия ,,Д.А. Ценов” – Свищов. В момента е докторант по икономика в академията. Женен е за дъщерята на популярния врачански бизнесмен Красимир Каменов - Пенката, който беше обвинен от прокуратурата за измама с еврофондове. Синът на Нидал Алгафари Николай пък е на трето място в 23 МИР София. Любопитна е и Рая Назарян, която е на второ място в листата на ГЕРБ за 24 МИР София. Тя е адвокат в кантората на Менко Менков, който обикновено представлява ГЕРБ и Бойко Борисов в съда.

От ПП за първи път в листите и на избираемото второ място виждаме Юлия Иванова-Никова, която е кандидат за депутат от Перник. Тя е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, учила е в Сорбоната в Париж и в Babson College в САЩ. В 24 МИР София на второ място, на което преди беше Лена Бориславова, сега е сложен Петър Георгиев Петров. Той има повече от 17 години опит като служител в службите за сигурност. От 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал редица ръководни длъжности в структурата на ДАНС. В периода януари – август 2022 г. е бил съветник в кабинета Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Новите лица в БСП идват предимно от младежките структури на партията. Във Велико Търново на избираемото второ място вече не стои Христо Кавалски, който е председател на общинския съвет в Павликени, а София Вергилова-Георгиева, която през 2019 г. стана заместник-председател на местния парламент в Свищов. В столицата също има размествания в листите, като на избираемо второ място е сложен Георги Ангелов от младежкото БСП.

На някои места ДПС също са заложили на млади кадри за предстоящите избори. Такъв е случаят в 24 МИР София и Добрич, където водач на листите е 32-годишната Ертен Анисова. Тя притежава магистърска степен по „Право“ от Великотърновския университет „Св. св Кирил и Методий“ и бакалавър по „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като експерт в Комисия по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. След нея на второ място в София е Васил Методиев Петков, който е син на осъдения бивш общински съветник от Плевен Методи Петков. Той получи 4 г. затвор за изнудване, принуда и побой над човек, ловил риба в стопанисван язовир до село Каменец.

Този път в листата на "Възраждане" в Бургас го няма председателят на Тракийското дружество „Екзарх Антим I“ Тодор Ангелов, който беше сложен на второ място на миналите избори. Вместо него на избираема позиция е местният шеф на партията Борис Аладжов. "Възраждане" беше нападната от бившия си депутат Елена Гунчева заради третото място в бургаската листа, където е сложена Звезделина Каравелова. Гунчева публикува дипломата ѝ за средно образование, в която се вижда, че Каравелова е завършила, когато е била на 21 г. с успех 4,28.

"Български възход" в Сливен също представя непознато име за водач на листата. Става дума за 67-годишния Стефан Симеонов, който е професор по национална сигурност и преподава в Унибит и Акадамията на МВР.

Наши хора

В листите за предстоящите избори на по-горни места са поставени и немалко партийни назначения през последната година. Доскорошният областен управител на Габрово Ралица Манолова вече е на трето място при ПП. На второ място в Ловеч вече е Виктор Стойчев, който беше назначен за областен управител от кабинета "Петков".

На трето място в листата на ДБ за Варна е сложен Павел Попов, който тази година стана зам. областен управител на Варна. Людмила Илиева, която за кратко беше областен управител на Велико Търново, сега е водач на ДБ в старата столица. Втори в Пловдив област пък е Ради Минчев. Той е бивш кмет на Перущица, който през 2016 г. беше задържан по обвинение на прокуратурата за длъжностно присвояване и документни престъпления. Делото срещу него така и не приключи за толкова време в специализирания съд.

При ДПС също има интересни рокади. От второ място в листата в Перник е изпаднал Валентин Бучински. Той беше шеф на ОДМВР - Перник, но по време на първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. беше отстранен от поста. После при кабинета "Борисов" стана шеф на дирекция в агенция "Митници". На негово място е издигнат Борислав Костадинов, за когото няма публична информация.

Във "Възраждане" някои от депутатските места буквално са разделени по "братски". Докато бившият депутат Николай Дренчев води листата в Ловеч и 23 МИР София, неговият брат Димо Дренчев е водач в Перник. Така най-вероятно двамата братя ще се окажат колеги в следващия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    русенец
    По наше село на номадките им викаме проститутки. Но не е време са семантична полемика. Иначе Мая Манолова е най-известната политическа.... номадка.:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари