Парламентът да се събере извънредно за гласуващите в чужбина

1
Това искане отправи към Цвета Караянчева Христо Иванов
Това искане отправи към Цвета Караянчева Христо Иванов

"Демократична България" предложи проект за изменение на Изборния кодекс с цел отпадане на тавана от 35 секции извън ЕС

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова Цвета Караянчева да свика извънредно заседание на НС, за да се премахне ограничението от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Според чл. 78 от Конституцията председателят на парламента може да направи това по собствена инициатива. Утре ДБ ще депозира предложение до Караянчева да свика извънредна сесия, именно възползвайки се от това нейно правомощие. Опозиционната партия ще предложи и проект за изменение на Изборния кодекс с цел отпадане на тавана от 35 секции извън ЕС.

“Г-жо Караянчева, не искате ли да приключите мандата на това позорно Народно събрание и своя доста унизителен за вас и за цялата Република мандат с нещо правилно? Свикайте Народното събрание, махнете това идиотско ограничение, така че да могат да бъдат открити толкова секции, за колкото са подадени заявления, и хората да могат да гласуват, да имат право на България и да го реализират”, призова Христо Иванов в Кърджали, където бе заедно с водача на листата на ДБ в 9-и МИР Вилдан Байрямова.

Той припомни, че десетки хиляди българи в чужбина подадоха заявления, че искат да гласуват, но съществуващото ограничение за страните извън ЕС лишава мнозина от тях от тази възможност. Само във Великобритания нямало да бъдат разкрити около 50 секции, за които има подадени заявления, изчисляват от ДБ. Иванов посочи и кампанията на българи от САЩ “Имаш право на България”: "Вижте техните плакати и ако нещо е останало във вас - гражданско, човешко, патриотично, свикайте Народното събрание и махнете това ограничение", обърна се той и към премиера Борисов.

Вилдан Байрямова даде за пример Кърджали, който е град на гурбетчии - в него няма семейство без някой, който да работи в чужбина, посочи тя. 

Критики срещу ограничението отправи в социалните мрежи и Слави Трифонов. "Вчера ЦИК каза “майната им на българите в чужбина”. По закон, за да бъде разкрита секция извън територията на България, беше необходимо 60 български граждани предварително, до 9 март, да заявят намерението си да гласуват в нея. Така благодарение на подадените заявления от български граждани, пребиваващи в Германия, на 4 април там ще има близо 70 избирателни секции. Във Великобритания обаче, където има над 200 хиляди българи, избирателните секции ще са едва 35. И забележете - българите във Великобритания са подали с близо 3 хиляди повече заявления от българите в Германия. Но секциите във Великобритания ще са 35, а в Германия - 70. Защо това е така?", попита водачът на "Има такъв народ".

Въпреки ограничението на предстоящите избори ще бъдат разкрити рекорден брой секции за гласуване извън границите на България. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари