Паралел между Румъния и България

1
В северната ни съседка има реална възможност правителството да падне след убийството на две момичета, а тук изтекоха личните данни на 5 милиона българи и нищо не се случи
В северната ни съседка има реална възможност правителството да падне след убийството на две момичета, а тук изтекоха личните данни на 5 милиона българи и нищо не се случи

Последните събития ме карат да направя паралел между Румъния и България.

Миналата сряда в румънският град Каракал бе зверски убито и изнасилено 15-годишно момиче, което бе успяло да се обади 3 пъти на телефон 112 и да сигнализира, че е в смъртна опасност. Последваха напълно некомпетентни действия на полицията, прокуратурата и Службата за специална телекомуникация, която трябваше да определи мястото на въпросния GSM. Това стана причина полицията да влезе в къщата на убиеца, чак след 19 часа от първото обаждане на жертвата. Убиецът е задържан и е признал въпросното убийство и убийството на друго момиче изчезнало по-рано. Гражданското общество в Румъния се възмути и излезе на масови протести. Правителството взе спешни мерки и уволни шефовете на Националната полиция, Окръжната полиция /по место/ и местния полицейски участък, както и шефът на Службата за специални телекомуникации. Днес подаде оставка и министъра на вътрешните работи, който бе назначен само преди 10 дни. Днес по въпроса бе свикан и Съветът за национална сигурност при президента на страната. Протестите продължават и има реална възможност правителството да падне.

У нас изтекоха личните данни на 5 милиона българи от информационните масиви на НАП. Основната причина е липсата на защита при електронната система на държавата и явна некомпетентност на замесените служители. Шефката на НАП не прекрати даже своя отпуск, с обяснение, че личните и интереси са по-важни от обществените. Няма нито един уволнен или подал оставка. По случая имаме само исказванията на прокурор Иван Гешев, че трима души са виновни за кибер тероризъм, преди даже да има обвинителен акт. Тримата обвинени отричат своята вина.

Неотдавна Инспектората на Висшия съдебен съвет публикува личните данни на наказателния съдия Мирослава Тодорова във файл "Не се трие". Днес ВСС изслуша съдия Тодорова и беше привикал шефът на Инспектората Теодора Точкова за обяснения. Точкова изпрати писмо, че не може и не иска да си прекрати своя отпуск. Съдииската колегия във ВСС излезе със становище, че има грубо нарушение на закона....и толкоз.

Заключенията оставям на Вас.

Владимир Береану

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари