Папа Франциск даде първо причастие на 240 деца в Раковски

0

Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски.

Преди да приемат първото си причастие децата са били подготвяни в продължение на месеци за този ден от специален учител по вероучение. Децата получиха от папата Франциск хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта на Исус Христос, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. 

Първото причастие започна с традиционното поднасяне на дарове, които бяха осветени. Светият отец измоли слизането на Светия дух над тях. „Когато пием кръвта Му, пролята за нас, ние се очистваме. Затова пеем химна на неговата слава“, заяви папа Франциск и след това църковният хор изпълни песента „Свят, свят, свят, Си Господи“.

Преди причастието беше изпълнена молитвата „Отче наш“, която е типична за всички християнски вероучения. След това участващите в богослужението заедно с папа Франциск размениха помежду си „целувката на мира“ с думите: „Христос е между нас“. Това е един от най-древните символи на мира – след молитвата „Отче наш“ по този начин участващите показват своето смирение.

Постарайте се да мълчите в сърцата си. Помислете за това, че Иисус Христос за първи път идва във вас. Той ще дойде във вас след това още много пъти. Мислете за вашите родители, за вашите баби и дядовци, за вашите приятели. И ако сте се скарали с някого, простете му преди да пристъпите към олтара“, заяви папа Франциск в свое наставление към децата преди първото причастие. След това Светият отец пречисти децата с тялото и кръвта на Иисус Христос, въплътени във виното и хляба.

Всички деца, които приеха Христос за първи път, бяха облечени в бели дрехи, символизиращи чистота и празничност. „Приеми, Господе Иисусе, нашите молитви и изпълвай живота ни със своята любов“, заяви в свое кратко молитвено обръщение папа Франциск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари