Пандемията увеличи броя на бездомните в Русе

1
Заради епидемичната обстановка храната се раздава един път в седмицата, а средствата за кризисните трапезарии са недостатъчни
Заради епидемичната обстановка храната се раздава един път в седмицата, а средствата за кризисните трапезарии са недостатъчни Видео: Русе Медиа

Увеличава се броят на бездомните и скитащите в Русе, които се нуждаят от помощ.

През студените зимни месеци за тях се грижат доброволците от Българския червен кръст, които им осигуряват храна. Средствата, отпуснати за кризисната трапезария, обаче са недостатъчни, тъй като хората, изпаднали в беда, се оказват повече от очакваното.

Сред тях е Любомир, който идва тук за трета поредна година. Разчита да получи топла храна и поне за малко да се почувства като нормален човек, разказва Русе Медиа.

Благодарен съм. Ако не са тия хора, ние сме мъртви. Различно е, че една супа поне, един топъл чай, малко да постоиш тук на топло, огромно значение има. За един бездомник това е твърде много. Оплакваш се от настинка, дават ни лекарства. И за баня да се изкъпеш, самобръсначка ще ти дадат, кърпа ти дават, сапун, изкъпваш се и ставаш долу-горе нормален човек, долу-горе, защото при тия условия, при които оцеляваме, трудно е“, казва Любомир Ангелов.

Заради пандемията храната се раздава един път в седмицата – освен топла супа хората в нужда получават още сандвич за вечеря, топъл чай и хранителен пакет, който съдържа консервирани и пакетирани храни, които да им стигнат за около седмица. Банята засега не може да се ползва, но вместо това са осигурени дезинфектанти и маски. При съмнения за КОВИД ще се правят изследвания.

Имаме уверението на здравните власти, че ще можем да насочваме хора, на които да бъдат направени тестове. Има хора, които си имат адреси, т.е. нямат добри условия, но могат да бъдат карантинирани. За другите в момента е в процес да се подготви място, където да бъде изолатор“, казва Антоанета Ябанозова, директор на БЧК-Русе.

От Червения кръст се надяват, че и тази година добри хора ще ги подкрепят с дарения, за да могат на свой ред да помогнат на нуждаещите се. „До края на годината сме подкрепени финансово от нашето национално ръководство. За тежките месеци януари и февруари, разчитаме главно на собствени ресурси и на даренията и добрата помощ от хората. Така че моят апел е който с каквото може да бъде полезен и да помогне в тези тежки времена. Смятам, че ще направим всички заедно едно голямо добро за тази така уязвима група“, казва Антоанета Ябанозова.

Наред с трапезарията БЧК се грижи и за четири кризисни центъра, където помагат сериозно и общините по места. Те са по основните направления за София, Варна и Силистра – в село Бъзън, на гара Бяла, в Сливо поле и в село Пиргово. Там хората могат да бъдат приютени за едно-две денонощия, ако се наложи и ако има тежки зимни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари