Падат теми от матурите за 7 и 12 клас

0
Красимир Вълчев посочи, че най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация
Красимир Вълчев посочи, че най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация Снимка: БГНЕС

Красимир Вълчев посочи, че най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация

Образователният министър Красимир Вълчев настоя, че няма да дърпат напред във времето зрелостните изпити за 7 и 12-ти клас, те ще се проведат по план - в края на учебната година, но от тях ще бъдат изключени определени теми.

Кои ще са те – все още няма яснота, но според него, целта на тези изпити е да се измери начина на осмисляне на материала и функционалната грамотност на децата.

"Не е задължително да се провежда и Национално външно оценяване за 4 и 10 клас", обясни още образователният министър, като уточни, че то е нужно най-вече за оценка на работата на учителите и на ръководствата на училищата.

По време на онлайн среща с родители, учители и представители на граждански организации, Вълчев посочи, че най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация.

След 4 януари, ако обстановката позволява, ще се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове могат да възстановят присъственото обучение.

При вземане на решение за разхлабване на мерките, първите ученици, които ще се върнат в клас ще са учениците от начален курс – 1 – 4 клас. След това с приоритет са учениците от 7-ми и 12-ти клас.

Обмисля се при връщането на първите ученици в класните стаи да се организира различен график за различните класове, така както беше преди пълното преминаване към дистанционно обучение.

По-рано днес Вълчев призна, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение, като тук влизат не само ученици, без смартфони, таблети и лаптопи, а и такива, които не желаят да участват в самия процес.

Той подчерта, че ключовият фактор е ученето: "Важно е да се задават задачи на децата и да се контролира тяхното изпълнение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари