Отвориха кабинети за ромски майки в Русе

2
Кметът се погрижи за ромките и техните отрочета / Снимката е илюстративна
Кметът се погрижи за ромките и техните отрочета / Снимката е илюстративна

Два здравни кабинета - по акушерство и гинекология, и за общопрактикуващ лекар, свързани с осигуряване на достъп до здравно образование за деца и майки от ромски произход, бяха открити официално днес в сградата на детска градина "Ралица" в кв. "Тракция" в Русе.

Те са изградени по проект на община Русе, с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. На откриването присъстваха кметът Пламен Стоилов и Ирина Файон - ръководител на звеното за управление на програма "Здраве и образование за всички" към Швейцарското посолство, информира БТА.

Директорът на общинската дирекция "Социални дейности" Мариела Личева обясни, че проектът е насочен към детското и майчино здраве. За целта е нает здравен медиатор. Изготвен е списък с идентифицирани около 30 жени - без здравни осигуровки, рискови жени с многодетни семейства и млади момичета. Предвиждат се и здравни беседи с млади майки.

В сградата е изградена и полудневна група до 20 деца от три до пет години от малцинствата, които не посещават детска градина. До обяд с тях ще работи педагог по игрови метод, а психолог ще разговаря с родителите.

Личева обясни, че по проекта са заложени финансови средства и за деца от другия ромски квартал "Селеметя", като към момента от този район все още не е проявен интерес, но работата в тази насока ще продължи.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари