Отрова в руската салата!

0
Списък на фактите по аферата с отравянето на Гебрев
Списък на фактите по аферата с отравянето на Гебрев

Погледната отвисоко, историята е проста. Преди близо четири години трима български граждани са отровени. Изпадат няколко пъти в кома. Едвам оцеляват.

Сходството в метода, използваното вещество и засечените по това време в България агенти на руското военно разузнаване напомнят много за случая "Скрипал", в който беше доказана връзка с Русия. Големият въпрос в тази история е дали българската държава ще има желанието и възможностите да защити интересите на собствените си граждани, като проведе обективно и сериозно разследване, след което да предприеме ответни мерки.

Изводът от последните четири години, от последните няколко месеца и особено от последните няколко дни изглежда е, че пострадалият оръжеен производител Емилиян Гебрев, синът му и производственият директор в "Емко" Валентин Тахчиев трудно могат да се надяват на справедливост, пише Капитал.

Погледната отвисоко, историята може и да е проста, но разрешаването й е сложно. Конкретният случай седи в неприятен контекст:

- конфликт на Емилиян Гебрев с Делян Пеевски, а оттам и с прокуратурата, МВР и още няколко държавни органа;

- изключително силно нежелание на правителството да усложнява отношенията с Русия преди евентуалния старт на строежа на "Турски поток" през България;

- липса на доблест, мотивация и способности в специалните служби да разследват руското влияние в България.

Основните факти по аферата с отравянето на Гебрев:

24 април 2015

"Сергей Федотов", идентифициран от bellingcat като Денис Сергеев от ГРУ, каца на летище "Бургас"

28 април 2015

Оръжейният производител и търговец Емилиян Гебрев припада по време на вечеря в софийския хотел "Кемпински" и по-късно изпада в кома във Военна болница

28 април 2015

Късно през нощта "Федотов" се появява на летище "Атататюрк" в Истанбул и си купува last minute билет за Москва

2 март 2018

"Федотов" пристига в Лондон в същия ден, в който и основните заподозрени за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал

4 март 2018

Сергей Скрипал и дъщеря му припадат на улицата, а по-късно изпадат в кома в болницата, където са приети

4 март 2018

"Федотов" има резервация за полет от Лондон за Москва късно вечерта, но не се появява на летището. Вместо това няколко дни по-късно той се качва на самолет от друга европейска столица

Октомври 2018

Емилиян Гебрев подава молба разследването за неговото отравяне да бъде възобновено, като се позовава на сходството със случая "Скрипал". Прокуратурата нарежда на СДВР отново да се извършат разпити на свидетели и събиране на информация. Официални изявления няма

22 януари 2019

Гебрев иска от българското външно министерство в разследването по неговия случай да се включи Организацията за защита от химическо оръжие

9 февруари 2019

Bellingcat публикува разследването си за връзката между двата случая, което е цитирано от различни медии из целия свят

11 февруари 2019

След среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров изнася данни от разследването, които потвърждават изнесеното от разследванията до момента, без да казват нещо ново

Близо четири години бяха необходими на властта, за да проговори за отравянето. До този момент обаче единствените изявления целят да покажат, че държавата все пак работи по въпроса. И всички официални представители много внимателно избягват най-чувствителната тема в този сюжет - възможната връзка с Русия. Така правителството и прокуратурата се поставиха в ситуация без полезен ход.

Ако работят активно по разследването, то може да разкрие руска връзка. Това се случва в момент, когато се подготвя посещение на руския премиер Медведев в началото на март, а държавата работи с всички възможни сили за продължението на "Турски поток" през България - един от най-големите инфраструктурни проекти на последните, а вероятно и следващите години.

Ако правителството и прокуратурата не работят активно по разследването, рискуват и без това неособено голямото доверие на западните държави. И то в момент, когато България се опитва да влезе в Шенген и активно работи за приемане в еврозоната.

Казусът е сложен и заради друго. Срещу Емилиян Гебрев в момента държавата води битка на всички фронтове за оръжейното предприятие "Дунарит". Той придобива контрол над него в хаоса след фалита на КТБ. Веднага след това обаче започва контраофанзива, водена от офшорната компания "Виафот", която най-вероятно се контролира от Делян Пеевски. Разследване на "Биволъ" отпреди три седмици разкри, че номиналният й собственик е адвокатът на депутата от ДПС. В подкрепа на "Виафот" и срещу Гебрев се включиха всички възможни държавни институции. КЗК блокира сделката. Прокуратурата повдигна обвинения срещу Гебрев. Министерството на икономиката взе лиценза му за оръжейна търговия. МВР блокира складовете му. НАП започна лична данъчна ревизия срещу него. Намеси се и комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

Тази седмица показа, че ако около разследването за отравянето през 2015 г. се случва нещо, то е единствено заради публичния натиск от чужбина.

Когато преди две седмици "Капитал" съобщи, че между този случай и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г. има общо, МВР, прокуратурата и ДАНС предпочетоха да запазят мълчание.

Една седмица по-късно британският сайт bellingcat и руският the insider не само потвърдиха информацията на "Капитал", но я надградиха, разкривайки, че третият заподозрян в отравянето на Скрипал - агент на руското военно разузнаване (Главното разузнавателно управление) с фалшива самоличност под името Сергей Федотов, е бил в България по време на отравянето на Гебрев през април 2015 г. Според сайта неговото истинско име е Денис Вячеславов Сергеев. Той е завършил военно-дипломатическата академия. След разкриването на информацията, че той може би е замесен в случая "Скрипал", са изтрити абсолютно всички данни за него - както за агентурната, така и за истинската му самоличност.

От публикуваната информация става ясно, че "Федотов" (идентифициран като Денис Сергеев) освен по време на атентатите срещу Гебрев и Скрипал е бил и на други ключови места в Европа, като например по време на провеждането на референдума в Каталуня.

Явно принудени от вниманието към случая в западноевропейската преса, в понеделник премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов проговориха за него. Изказванията на двамата не добавиха нищо ново, а само потвърдиха фактологията в публикациите до момента. Главният прокурор наблегна на три неща:

- Използваната отрова е инсектицид, а не "Новичок" или препарат, който попада в списъците на Организацията за защита от химическите оръжия;

- Разследването на отравянето на Гебрев не е било водено формално, а е било много задълбочено;

- Няма достатъчно данни, че зад отравянето стоят руските служби.

Очаквано подадената от Цацаров топка беше поета от медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който беше посочен от Гебрев като пряко заинтересован от отравянето му заради битката за собствеността на оръжейния завод "Дунарит". Със същите опорни точки излязоха някогашните началници в Държавна сигурност и разузнаването Димитър Иванов и Тодор Бояджиев, а тезите им поразително съвпадаха с тези в руските медии (вижте карето). В проправителствените медии започна сериозна кампания, която се опитва да внуши, че цялата история с отравянето, връзката със "Скрипал" и руската намеса е напълно измислена.

Проблемът е, че не е измислена. За това има много доказателства и ако медийната кампания може на теория да заблуди част от хората в България, тя не може да постигне това спрямо правителствата и службите на другите европейски държави. Най-малкото фактите по случая са известни дори повече на Запад, отколкото в София.

Какво разбрахме?

Между отравянето на Гебрев и Скрипал има двe основни прилики - едната е присъствието на агента с фалшива самоличност Сергей Федотов на двете места по време на атентатите, а другата е използваното вещество, което може и да не е напълно идентично. "Новичок" не е конкретно химическо съединение, а име на цяла група органофосфорни отрови, създадени, за да се заобиколят ограниченията на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Федотов е влизал в страната три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г., след което излиза на 22 февруари. На 24 април 2015 г. влиза със самолет на летище Бургас и напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през летище София, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия.

През 2018 г. Сергей Федотов е пристигнал в Лондон в същия ден с агентите Александър Петров (чието истинско име е Александър Мишкин) и Руслан Боширов (Анатолий Чепига), които бяха обвинени за преки извършители на отравянето на Скрипал. Федотов (Денис Сергеев) е имал билет за същия полет, с който двамата агенти на ГРУ са напуснали страната, но не се е качил на борда. Според информация на bellingcat Федотов е с по-висок чин от Петров и Боширов и вероятно ролята му е била да надзирава техните действия.

В официалните си изявления главният прокурор и министърът на вътрешните работи потвърдиха информацията в частта й за България, но предпочетоха да наблегнат на други факти и предположения.

"Заключенията от токсикохимичните експертизи са показали, че в отработено кафе от кафемашината в дома на г-н Гебрев, както и в органична материя, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и който се ползва за борба с неприятели по земеделските култури." Това заяви Сотир Цацаров в понеделник след срещата при премиера, която трябваше да покаже, че България работи по разследването. Цацаров няколко пъти посочи името на веществото "хлорпирифос", като каза, че следи от него са открити включително в салата от рукола, която Гебрев е ял вечерта, в която му е прилошало.

Твърдението на главния прокурор е интересно по една основна причина - това е може би най-малко вероятното вещество от всички, които може да са предизвикали отравянето на Гебрев, сина му и технологичния директор на "Емко", като в същото време изглежда и най-безобидният за българските власти вариант.

След като Емилиян Гебрев през 2015 г. излиза от кома и се стабилизира, ВМА поръчва независимо изследване за веществото, което го е отровило. Лекарите се допитват до две лаборатории в Европа, които могат да го направят. Едната - швейцарската Spiez, която три години по-късно работи и по разследването за Скрипал, отказва. Съгласява се финландската Verifin - Finish Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention. Поискана е много голяма сума - от порядъка на 40 хил. евро, която е заплатена от Гебрев. Пробите от него и сина му са изпратени там и на 18 юни 2015 г. лабораторията произвежда доклад с резултати.

Основният извод в него е, че не са открити следи от химикали, които са забранени от конвенцията за борба с химическите оръжия. Към 2015 г. това изглежда, че приключва случая. Три години по-късно обаче - след отравянето на Скрипал и дъщеря му, се разбира за веществата от семейството на "Новичок". Според свидетелствата на един от създателите на тези отрови една от основните цели при синтезирането им (освен да са смъртоносни) е да заобикалят конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това, заедно със сходните симптоми при отравянето, дава на Гебрев основания да поиска повторно разследване на неговия случай.

Докладът на Verifin заключава категорично, че става дума за органофосфорно съединение, каквито са много пестициди. Такива са и отровите от семейството на "Новичок".

Финландската лаборатория изброява 13 вещества в резултатите от изследването на Гебрев. От тях забранени за употреба в ЕС са 11, а едно е и контролирано от конвенцията за борба с химическите оръжия. Единственото, което е позволено, е цитираното от Цацаров - хлорпирифос. То обаче е и най-малко вероятното да причини отравянето на трима души. За да има токсичен ефект, от него трябва да се приеме доза от около един грам на килограм тегло. Това означава, че всеки от тримата трябва да е погълнал между 80 и 100 грама от него, което граничи с абсурда. Още по-невъзможна е дозата при проникване през кожата - около 2 грама на килограм. Едва ли има начин някой да втрие незабелязано в кожата на друг около 200 грама от каквото и да е. За токсичен ефект при вдишване пък се изисква тримата да се били поне четири часа в среда с висока концентрация на това вещество.

Отравянето с хлорпирифос изглежда практически невъзможно, но пък това е единственото вещество, за което може да се даде безобидното обяснение, че е попаднало в салатата от рукола.

В доклада на Verifin обаче има и едно съединение, което може да доведе до отравяне в минимална доза и е контролирано от конвенцията за борба с химическите оръжия, макар и да не е в забранителния й списък . Това е пестицидът "Амитон", познат в Русия като "Тетрам", a в средите на хората, ангажирани с химически оръжия - като VG. Той е стотици пъти по-токсичен от хлорпирифос. Смъртоносната му доза е подобна на зарина - около 172 микрограма на килограм тегло.

VG e от семейството на "Новичок" - веществата, синтезирани от руските химици на базата на вече съществуващи отрови, така че да се избегнат ограниченията на конвенцията за забрана на химическите оръжия.

В петък финландското издание Helsingin Sanomat публикува статия по темата, в която разкрива, че пробите на Гебрев се съхраняват в лабораторията.

Защо главният прокурор предпочете да спомене само най-безобидното от всички констатирани вещества в доклада на финландската лаборатория, а да пропусне най-подозрителното може да се правят само догадки, но фактът е налице.

Както е налице и фактът, че неговите думи дадоха основание на различни представители на руските интереси в България да омаловажат случая. Най-крещящият пример беше искането на "Атака" в парламента да бъде изслушан председателят на агенцията за храните, за да се види дали е безопасно хората да пият кафе и да ядат салата от рукола.

С какво точно вещество е отровен Гебрев има значение за разследването, но не и за извода от случая - върху живота на трима български граждани е извършено посегателство със съмнения, че това е направено от агенти на чужда държава. Личностите на пострадалите (вижте някои факти от биографията на Емилиян Гебрев на стр. 18) са второстепенен въпрос в случая, основният е какво правят българските институции.

Стотици британски полицаи и военни бяха ангажирани в разследването на случая "Скрипал"

Две държави, две разследвания

Отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му мобилизира британските власти, които вложиха гигантски ресурс в разкриването на престъплението. В него се включват над 250 полицаи от контратерористичното звено и около 180 военни служители, като в първите дни са разпитани над 240 свидетели и така само за няколко месеца са установени потенциалните извършители.

За българското разследване Гебрев казва, че са положени много усилия, но в грешната посока. Вероятно именно поради тази причина то е спряно през април 2016 г., тъй като извършителите не са установени. Прокуратурата не е търсила помощ от чуждестранна лаборатория по случая, който е възложен на СДВР (по това време ръководено от сегашния вътрешен министър Младен Маринов), а не на следствието, ГДБОП или друга специализирана служба.

"От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори", каза във вторник Сотир Цацаров, пропускайки факта, че "самото начало" на разследването би трябвало да е три години и половина по-рано - когато Гебрев е отровен.

В действителност, ако пострадалият сам не беше поискал възобновяване на разследването, прокуратурата едва ли щеше да предприеме каквото и да било. Като оправдание във вторник Цацаров разви тезата, че чак през октомври "Гебрев за първи път е казал, че е поискано от него изследване във финландската лаборатория Verifin, което сам е заплатил", но не коментира защо разследващите сами не са поискали такава експертиза.

Опитите на Гебрев да предизвика българските институции да работят по неговия случай не свършват с искането му до прокуратурата за възобновяване на разследването. На 22 януари 2019 г. той изпраща писмо до българското външно министерство, с което иска в разследването да се включи и Организацията за защита от химическо оръжие (ОЗХО).

"Считам, че както Великобритания се обърна за съдействие към ОЗХО [при разследването на случая "Скрипал" - бел. ред.], това е трябвало да направи и България. Няма съмнение, че привличането на експертите от ОЗХО, ако това вече не е било направено, би помогнало на българските власти за разкриване на престъплението", пише Гебрев до българското външно министерство. Заедно с това оръжейният производител изпраща и писмо до самата организация, в която ги информира за случая и им предоставя доклада на финландската лаборатория.

При разследването за отравянето на Скрипал ОЗХО беше официално поканена от британското правителство да се включи като независима външна организация, чието мнение не може да бъде повлияно от някоя конкретна държава. Нейни експерти участваха при събирането на проби и направиха паралелен анализ на резултатите. Докладът на ОЗХО не е публичен, но е достъпен за всички страни - членки на организацията.

До момента - близо три седмици след изпращане на писмото до МВнР, българската институция не изглежда да е направила нещо. Според непотвърдена информация седмица и половина след получаването му министерството го е препратило към прокуратурата с молба за становище. Не е известно да има отговор.

"ОЗХО няма публична информация по случая", отговориха от пресофиса на организацията.

От МВнР не отговориха на въпросите на "Капитал" дали е предприето нещо по писмото.

Всъщност, макар и косвено, отговор имаше. "Работим за посещение на руския премиер Димитър Медведев през март", заяви в понеделник външният министър Екатерина Захариева в интервю за контролираната от Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

Изявлението на Захариева беше поредният сигнал от държавата, че по случая с отравянето на Гебрев едва ли ще има някаква политическа реакция. По-скоро изглежда, че по него ще бъде имитирана дейност, ще се разследват най-безопасните хипотези и няма да бъде доказано нищо. Стига продължението на "Турски поток" (на стойност 2.8 млрд. лв) да мине през България, на Москва ще е позволено всичко. Българските институции изглеждат сварени и нарязани на нещо, което все повече прилича на отровна руска салата.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари