Отпаднаха повечето свидетели по делото срещу Петър Москов

0
Бившият здравен министър е обвинен за бартер на ваксини с Турция през 2015-а година
Бившият здравен министър е обвинен за бартер на ваксини с Турция през 2015-а година Снимка: БГНЕС

Над две трети от свидетелите по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов отпаднаха.

Това стана ясно на днешното съдебно заседание, в което на делото срещу Москов бе даден ход. Той е обвинен за бартер на ваксини с Турция през 2015-а година, като според прокуратурата в резултат това България е приела от турската страна ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. От сделката пък за здравното министерство настъпили щети в размер на над 325 милиона лева.

Освен Москов, обвиняеми по делото са заместникът му Адам Персенски, управителят на държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био” Любомир Димитров, както и двама служители на фирмата – Росен Алексиев и Юлиана Ценкова. Случаят е от 2015 година, когато България е сключила бартер с Турция за три вида ваксини. В резултат на него според прокуратурата в страната ни са внесени ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. Пред журналисти, а впоследствие и пред съда днес Москов заяви, че не разбира в какво е обвинен, но вярвал, че прокуратурата ще му обясни,предаде Dariknews.

"Всъщност обвинението срещу мен е, как да го кажа - че съм пресякъл на зелен светофар. Помните истериите в парламента, извън парламента, на БСП и на ДПС, за това колко страшно нещо се било случило, че някакви ваксини, които не били като хората, били вкарани. Нищо от това няма в обвинителния акт, просто защото това не е така", категоричен е Москов.

По искане на адвокатите на подсъдимите делото ще се разгледа по съкратена процедура. Така над две трети от общо 220 свидетели, днес отпаднаха от делото. На разпит в съда все пак ще бъдат призовани премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, енергийният министър Теменужка Петкова, бившите министри от кабинета „Борисов 2” Христо Иванов, Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Това коментира адвокатът на Москов – Менко Менков: "Решението, както знаете, е взето от Министерския съвет (МС). Нормално е да дадат показания членове на МС по какъв механизъм са взели решението, законно ли е според тях, с кого са се съветвали, по какъв механизъм е станало, как е станало, в полза ли е то на Република България. Със сигурност отпаднаха 2/3 от свидетелите, но тъй като различните защитници държаха на различен брой свидетели, точният брой в момента не мога да ви го кажа".

Следващото заседание по делото е насрочено за 25 септември, когато е призован бившият директор на лекарствената агенция Асена Стоименова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари