Отпада ДДС за дарените храни

0
Депутатите решиха аа отпадне ДДС при даряване на храна с изтичащ срок на годност
Депутатите решиха аа отпадне ДДС при даряване на храна с изтичащ срок на годност Снимка: БГНЕС

Да отпадне ДДС при даряване на храна с изтичащ срок на годност.

Това решиха на първо четене депутатите с приемане на промени в Закона за ДДС, предаде БГНЕС.

Предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок бе подкрепено единодушно със 129 гласа „за”.

В мотивите на вносителите е разписано, че промените имат за цел да облекчат режима на облагането с ДДС на дарения на хранителни продукти с наближаващ срок на годност/трайност в полза на организации за общественополезна дейност с предмет на дейност „хранително банкиране“ в полза на уязвими групи от хора, или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи.

Традиционно подпомаганите лица от тези организации, включват хора, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини и обстоятелства в т.в. природни бедствия и производствени аварии, не могат сами чрез труда си или доходите си, или с помощта на задължените по закон да ги издържат лица, да осигурят задоволяване на основните жизнени потребности. Друга категория лица, подкрепяни от „хранителните банки” са юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и доставчици на социални услуги, хуманитарни организации, с цел осъществяване на хуманитарни функции.

Освен това даренията на хранителни стоки в полза на юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, вписани в регистъра на Закона за ДДС и извършващи хранително банкиране по смисъла на този закон, ако стойността на тези дарения за една календарна година е в общ размер на не повече от 0,5 % от годишния оборот на данъчно задълженото лице – дарител и датата на дарението е не по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност или трайност на съответните хранителни стоки, определен съгласно нормативен акт. Стоките, предмет на дарение по предходното изречение, не могат да бъдат продавани или да са предмет на друг вид възмездна сделка и се използват само в обществена полза.

Според Жельо Бойчев от левицата БСП не е безучастна по тази проблематика и има предложения към нея. БСП изрази принципна подкрепа по промените. ПГ ще направи предложенията си по законопроекта между първо и второ четене.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ подкрепя предложението на първо четене, но категорично трябва да се направи много задълбочен анализ и да се предложат такива механизми, които да минимизират възможността от това добро предложение да се направят едни прекрасни крадени пари от някои хора.

„Българският опитът в последните години показва точно това, че от най-добрите намерения се получават най-големите пробиви. Ще се опитаме да поставим препятствия срещу лошите намерения на някои. За да не се провали тази идея и да не напълним някои недобросъвестни бизнесмени и търговци, трябва да има комплексен подход”, каза Стоянова.

Тя посочи, че е важно как ще бъде гарантирано, че въпросните хранителни банки ще бъдат контролирани и как те ще разпределят храните, които да стигнат до социално нуждаещите се. Нека да проявим мъдрост и да направим такива комплексни текстове между първо и второ четене така, че да не компрометираме тази идея и да не отменяме тези текстове само след година, призова още Менда Стоянова.

Петър Чобанов от ДПС оцени идеята като добра, но посочи, че липсва оценка на въздействието. „Отварят се няколко основни врати, промъква се бегло идеята с данъчни лостове да се прави социална политика, което избягваме от години и трябва да избягваме и занапред. После ще бъдат поискани преференции за лекарствата, учебниците. Една такава идея би могла да отвори доста по-голяма дискусия, което съм сигурен, че ще се случи в следващите месеци”, смята Чобанов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари