Отнеха лиценза на оператора на "Турски поток"

0
Причината е новият пакет санкции на Европейския съюз срещу Кремъл
Причината е новият пакет санкции на Европейския съюз срещу Кремъл Снимка: osnmedia.ru

Това няма да позволи ремонт при разместване на тръбата вследствие на земетресение

Нидерландия отне лиценза на дъщерната компания, оператор на газопровода "Турски поток", чиято централа е в Амстердам.

Причината е новият пакет санкции на Европейския съюз срещу Кремъл. От дъщерното дружество успокояват, че синьото гориво няма да бъде спирано, предава БНТ.

В Черно море тръбата преминава в зона с висока сеизмична активност и се налага да бъде проверявана редовно със специализирани кораби.

Според компанията отнемането на лиценза няма да позволи ремонт при разместване на тръбата вследствие на земетресение. Но оборудването както за наблюдение, така и за ремонт на газопровода се внася от западни страни.

След саботажа на двата газопровода "Северен поток" единствените тръбопроводи за доставка на руски природен газ за Европа са преминаващите през Украйна тръби и "Турски поток".

Производството на синьо гориво в Русия е намаляло с 437 куб. м. дневно от началото на годината, до 838 млн. куб. м. Руското дружество вече е заявило нов лиценз, но няма информация дали ще бъде възобновен от властите на Нидерландия.

Основните потребители на природен газ по "Турски поток" освен Турция са Сърбия и Унгария. В сряда, на среща на Организацията на турските държави в Казахстан унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че в настоящата ситуация се налага намирането на нови източници на енергия.

Той посочи, че 10,5% от световните запаси на газ се намират в Централна Азия, затова призова Европейският съюз да положи усилия за изграждане на нужната инфраструктура за доставки от Азербайджан, Кавказ и Централна Азия.

Според Сиярто има нужда от увеличаване на капацитета на трансанадолските и трансадриатическите тръбопроводи и от свързване на Южния газов коридор с Централна Европа през Западните Балкани. Будапеща подкрепя проект за пренасяне на зелена електроенергия, генерирана от вятърна централи, в Европа от Азербайджан.

Тръбопроводът "Турски поток" стартира през 2020 година като част от усилията на Русия да разнообрази маршрутите си за износ извън Украйна.

Той е с капацитет от 31,5 милиарда кубически метра годишно. От пускането си в началото на 2020 и края на 2021 година през газопровода са доставени около 18 милиарда кубически метра газ до Турция и 16,8 милиарда кубически метра до европейските страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    saas
    Българското общество не признава усрайна! България е християнска република и категорично отхвърля лгбт извращенията на сащ! България каза ДА на РАСИЗМА! България каза НЕ НА лгбт ИЗВРАЩЕНИЯТА на сащ! България категорично обяви сащ за агресор! България категорично обяви сащ за терористична държава! България категорично подкрепя християнските братя руснаци! България категорично подкрепя РУСИЯ! България категорично каза ВЪН сащ от България, вън на всички сащнически нпо-та на сащ от България! България тотално и категорично подкрепя борбата на Русия срещу антихристиянските ценности!
  • 3
    1
    ...
    И , защо отнемат лиценза за ремонт и наблюдение ? Защото този тръбопровод е следващият по ред след северните в списъка на цру. Да го преебат и европа да писне, че не може ремонт, защото и Сърбия и Унгария са и трън в педерасткия задник.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари