Отличителните белези на правовата държава и защо ги няма в България

0
Два пъти премиерът в оставка се появява на пресконференция в почивен ден, в 9.30 ч сутринта, без спешно обстоятелство
Два пъти премиерът в оставка се появява на пресконференция в почивен ден, в 9.30 ч сутринта, без спешно обстоятелство Снимка: Фейсбук

Не, 9.30 ч не е рано. Дори, когато става дума за официален почивен ден. Ситуацията се корени в друго

Тия дни чета, по ред обстоятелства, какви са отличителните белези на правовата държава. (Това за протокола не е абстрактно понятие тип намираме си на приказка, а принцип записан в Конституцията, демек - на хартия, България е именно такава страна). Та, един от основните белези на правовата държава е предвидимост. Тя следва да бъде законодателна, а оттам, разбира се, засяга и поведението на властите.

Предвидимост в конкретния случай би означавала следното: съобщение (изпратено в разумен предварителен срок), което известява кога министър-председателят в оставка и лидер на първата по големина политическа сила в 45-я парламент, ще застане пред медиите. Добрата практика (в западните демокрации) е подобно съобщение да бъде изпратено ден по-рано. При спешни ситуации - тия срокове се съкращават, разбира се. Но спешна ситуация е обективна работа, не е това че някой се събужда в 6 ч.

Какво се случва у нас:

Два пъти премиерът в оставка се появява на пресконференция в почивен ден, в 9.30 ч сутринта, без спешно обстоятелство. И двата пъти обявлението за това е изпратено по-малко от един астрономически час по-рано. (Демек в 8.30 я в неделя, я на Великден. Апропо, на Разпети петък работата е грях, а на Великден Началника какво мисли? - ползвам достъпна “терминология”;))

Има и трети случай, от днес, когато премиерът в оставка се появява в 10.30 ч (днес), защото по думите му “в 9.30 им е рано”. Това появяване пък изобщо не е съобщено. Борисов посещава събитие, за което известява пресцентърът на здравното министерство. То е “пристигане на ваксини”, а единственият обявен брифинг по темата е на здравния министър Костадин Ангелов.

Понеже медиите имат репортери различни ресори, подобна практика за “изненадващи появи”, или прессъобщения за “след малко”, изглеждат като очевидно избягване на репортерите с политически ресор. Или репортерите със съдебно-криминален ресор (може и те да имат въпроси към Борисов).

Но иначе основното е предвидимостта на властта, която трябва да е присъща на правовите държави. Финтовете са следствие.

Полина Паунова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари