Отличиха световния рекордьор Теодор Цветков в родния Русе

2

Грамотата на областния управител се присъжда за приноса към развитието на спорта и за участието му в множество благотворителни каузи

26-годишният световен рекордьор по плуване Теодор Цветков бе удостоен с грамота на областния управител на Русе Борислав Българинов за съществен принос към развитието на спорта. Тя му бе връчена от заместник областния управител Синан Хебибов. Отличието се присъжда и за участието му в множество благотворителни каузи.

Вие сте изключително благороден човек и страхотен пример за подражание на подрастващите. Много хора могат да се поучат от постъпките Ви. Благодаря Ви за всяко добро, което правите! Постигнал сте много за възрастта си и съм сигурен, че ще покорите още повече върхове!“, каза Хебибов.

До края на годината Теодор Цветков си е поставил за цел да вземе участие в поне три международни състезания по екстремно плуване. Първото е след две седмици и ще се проведе в Русия, като в рамките на пет дни ще трябва да преплува над 180 километра. Обмисля включването си и в надпревари в ледени води. За участието му обаче в едно такова състезание му трябват около 4000 лв. Всяко състезание, в което той взема участие е с благотворителна цел. Голямата му кауза в момента е глобалното затопляне, а основна цел е да се състезава в OCEAN SEVEN, което се състои от седем маратонни плувания в открити води. То е плувният еквивалент на алпинисткото предизвикателство „Седемте върха“. Това предизвикателство се счита за най-трудното и уважавано в плувните среди. Там той има реален шанс за „чупене“ на много рекорди и би бил първият българин, който участва в него. Ако плувният маратон се проведе преди 2023 година, то ще бъде и най-младият участник. Сумата, която му е нужна за там е 200 000 евро. Трудността на плуванията се изразява предимно в силни течения, ниска температура на водата, акули, парализиращи медузи и силно вълнение. Най-същественият проблем е намирането на спонсори, тъй като екстремното плуване не се финансира от страна на държавата.

Припомняме, че Теодор Цветков постави рекорд на Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути и 49 секунди. Събитието се осъществи на 24 юни 2018-а в езерото в лесопарка „Липник“ край Русе. Преплуването на езерото с една ръка бе с благотворителна цел в подкрепа на фондацията „Александър Русев“ за изграждане на водно-рехабилитационен център за деца с увреждания. На 31 май 2019г. Теодор Цветков предприе нова инициатива, реализирана в рамките на един месец. Целта бе събиране на средства, с които да подкрепи фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8”, която подпомага жени, диагностицирани с рак на гърдата. Министерството на Околната среда и водите му позволиха да преплува тридесет и две от езерата на България. На 16 Април 2020 по време на пандемията от Covid-19 Теодор и брат му Валентин започват своят 24 часов маратон на велоергуметър. Маратонът е с цел да окаже морална подкрепа на хората, борещи се със заразата. Братята се сменят на всеки час, като в края на 24 часовия маратон те навъртат 753 километра, което е със 153 километра над предварителните очаквания. От 14-ти до 20-ти септември 2020г. братята Цветкови се впуснаха в ново предизвикателство. В рамките на седем дени Теодор преплува 280 км., а неговият брат Валентин пробяга 280 км., като събитието се осъществи в езерото в лесопарк „Липник”. Те подкрепиха кампанията на UNICEF Bulgaria – „Oбразование за всяко дете“, която има за цел да помогне на всяко дете да учи и да се развива чрез създаване на образователна платформа в подкрепа на децата с увреждания, техните учители и родители.

Никога няма да се откажа от плуването. Може да не съм най-добрият плувец, но, ако е нужно, ще стана най-великият.“, категоричен бе Теодор Цветков пред заместник областния управител Синан Хебибов. „Водещото при мен е, че имам изключително стабилна психика и вярвам, че нямам лимит на възможностите.“, допълва още той и гордо подчертава, че по плуването се е запалил сам. „Водата ми харесва и сам се научих да плувам, нямах треньори, които да са непрекъснато до мен.“, уточнява още той и се самоопределя като несломим мечтател.

С всичко, което се случва около Теодор Цветков, може да се запознаете на: https://www.facebook.com/TeodorTsvetkovTheDreamer. Там може да се свържете и лично с него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари