Отличиха дружеството на художниците в Русе

2
Николай Колев, който вече втори мандат и на практика от 2017 година е председател на местното художествено дружество, има множество планове за бъдещето, но обмисля и идеята да организира изложба на Дружеството зад граница
Николай Колев, който вече втори мандат и на практика от 2017 година е председател на местното художествено дружество, има множество планове за бъдещето, но обмисля и идеята да организира изложба на Дружеството зад граница Снимка: Областна администрация

„Изкуството е начин на живот! Да, звучи тривиално, но независимо дали има предизвикателства като настоящото, то всеки ден сядаш и работиш, защото това е начин на себеизява!“, с тези думи председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев посреща посетителите, дошли да разгледат изложбата, която се открива в този момент в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39 и е посветена на 75-та годишнина от основаването на Дружеството

„Не спирайте да мечтаете, не спирайте да предавате познанията си, не спирайте да ни радвате! Благодаря ви за това, което правите! Преоткривайте нови хоризонти и не спирайте да търсите и пресъздавате по един необикновен начин красотата в нашето ежедневие!“, това пък се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на Николай Колев. Чрез него Дружеството на художниците в Русе беше отличено и със знака на областния управител.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 12-и януари догодина и по някаква случайност на съдбата тя включва точно 75 творби в най-различни стилове на автори на възраст между 20 и 80 години, част от Дружеството на художниците в Русе през последния половин век. Идеята е била изложените картини да бъдат 85, но някои от художниците вече не живеят тук и не са успели да изпратят произведенията си навреме.

Дружеството е основано през далечната 1945 година, а някъде в началото на седемдесетте години на миналия век в културните среди в страната се заговаря за явлението Русенска живописна школа, чийто разцвет се дължи на около петнайсетина живописци, обединени от любовта си към изкуството и най-вече към френската живопис от края на XIX-и началото на XX-и век и така наречената Парижка Школа.

Отново през 70-и години у нас се появява и понятието Русенска картина, характеризираща се най-често с интимната човешка атмосфера на тихата безлюдна русенска улица с нейните европейски сгради, красиви балкони и огради… Именно това течение в родното изкуство е признато като явление в художествения живот на страната и е повод за гордост за всеки русенец.

В процес на издаване е и каталог с творбите на някогашни и настоящи членове на Дружеството на художниците в Русе, който ще се явява своеобразна визитка на местната творческа общност. Каталогът е финансиран по Програма Култура на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари