Откриха вируси, които контролират метаболизма на клетките

0
Според учените при заразяване се променят фундаментални аспекти от живота
Според учените при заразяване се променят фундаментални аспекти от живота

Според учените при заразяване се променят фундаментални аспекти от живота

Молекулярни биолози от САЩ откриха във водорасли множество вируси, които могат не само да се размножават в клетките им, но и да манипулират метаболизма им, съобщи ТАСС.

"В миналото смятахме, че между гените на вирусите и на живите клетки има малко общи неща. Сега достигнахме до етап, в който можем да посочим неголям брой уникални гени, присъстващи само в клетките или вирусите. От гледна точка на геномния репертоар те се оказаха много по-сходни, отколкото сме очаквали", каза Франк Ейлуърд, доцент в технологичния университет във Вирджиния, САЩ.

През последните няколко години биолозите откриха множество вируси, които се отличават с необичайно големи размери. Геномът им почти не отстъпва по дължина и степен на сложност от начина, по който е устроена ДНК на живите организми, върху които те паразитират.

Най-интересната им характеристика е, че подобни гигантски вируси (NCLDV), както ги наричат учените, силно размиват границата между пълноценните живи същества и вирусите. Причината е, че геномът на тези паразити съдържа не само инструкции как да преодоляват защитата на клетките и да се размножават вътре в тях, но и гени за производство на белтъци, които не са пряко свързани с размножаването на вируса.

Значителна част от петстотинте вируса, изследвани от Ейлуърд и екипа му, съдържали големи сегменти ДНК, предназначени за управление на метаболизма на водораслите. В генома на някои от тях пък имало почти цели вериги гени, отговарящи за разграждане на глюкозата, както и други важни части от метаболизма на живите организми.

С други думи вирусът не просто използва клетките като фабрика за възпроизводството си, но и установява контрол върху тях. Според учените при заразяване се променят фундаментални аспекти от живота.

"Макар и да не можем да наречем вирусите живи същества, те играят важна роля в баланса на хранителните вещества и в работата на всички водни екосистеми в света", казва Ейлуърд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари