Откриха първия пътен мост между Русия и Китай

2

Той е разположен над река Амур

Русия днес официално откри първия си пътен мост през река Амур с Китай, предаде ДПА.

"Сигурен съм, че този мост ще се превърне във визитна картичка за градовете Благовешченск и Хейхъ", каза на церемонията по откриването на моста Василий Орлов, губернатор на Амурска област в Далечния изток на Русия, цитиран от агенция "Интерфакс" и БТА.

На фона на руската инвазия в Украйна и напрежението със Запада мостът с Китай получава голяма символична важност.

"Предвид важността на този мост говорим всеки ден за завоя на Русия на Изток, но не можем да позволим на този завой да остане само на думи", каза руският вицепремиер и президентски пратеник за Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев, който взе участие в церемонията по откриване чрез видеовръзка от Москва.

Трутнев подчерта важността на изграждането на инфраструктурни връзки с Китай, от една страна, чрез разширяване на жп мрежата, но също и чрез мостове.

Новият пътен мост има две платна за движение и е с дължина над един километър. Той свързва руския град Благовешченск с китайския град Хейхъ. Стойността на моста е близо 19 млрд. рубли (около 300 млн. евро), от които 14 млрд. рубли са инвестирани от руска страна, посочва Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари