Откриха паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич в Русе

1

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев присъства на военен ритуал по случай откриването на паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Той благодари на инициаторите в лицето на председателя на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев за положените усилия за осъществяване на идеята.

Русенци трябва да бъдат горди, защото в следосвобожденските и предходните години от тук са започнали много първи неща! Едно от тях е именно създаването на Дунавската флотилия, която поставя началото на българските военноморски сили, а заслугата затова е на капитан-лейтенант Конкевич, чиято паметна плоча откриваме днес!“ добави още Колев.

Заместник областният управител се обърна и към представителите на ВМС с призив да пазят традициите на българския флот и да бъдат храбри, защитавайки родината. „Ние гражданите сме длъжни да пазим паметта на тези хора, които са живели преди нас и които са жертвали живота си, за да я има България такава каквато е сега! Нека пазим тяхната памет и да я предаваме на поколенията! На добър час на всички!“ допълни Колев.

Слова бяха произнесени още от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, както и от капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев.

Събитието беше уважено от множество представители на държавната и местна власт, като сред тях беше и директорът на дирекция „Управление при кризи“ в община Русе Спасимир Димитров.

В ритуала участваха и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, както и представителен отряд на „Дунавска флотилия“ към Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Паметната плоча беше осветена от отец Стефан Стефанов от Русенската Света Митрополия.

Припомняме, че събитието се организира от Областна администрация Русе и Община Русе, като домакин е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, а инициатори са Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари