Откриха обновеното рибарско пристанище в Несебър

0
Строителството отне близо 13 години, защото обектът попада на територията на Старинния град, който е защитен от ЮНЕСКО
Строителството отне близо 13 години, защото обектът попада на територията на Старинния град, който е защитен от ЮНЕСКО Видео: БГНЕС

Прерязаха лентата на обновеното рибарско пристанище в Несебър

Строителството отне близо 13 години, защото обектът попада на територията на Старинния град, който е защитен от ЮНЕСКО, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На откриването днес присъстваха министърът на земеделието Явор Гечев, кметът на Несебър Николай Димитров и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Реконструкцията е по проект по програмата „Морско дело и рибарство” и е на стойност малко над 7,5 млн. лева.

За да се защити акваторията в зоната на пристанището и да не бъде засегнато културното наследство и свързаните с подводната археология проучвания, е изграден плаващ кей - вълнолом, състоящ се три понтона, тъй като изпълнението на каквото и да е стационарно съоръжение във водата е абсолютно забранено.

Лодкостоянките от 30 се увеличават на 121, което в една пълна степен решава проблема на местната рибарска общност. Ние сме в състояние да посрещнем всички лодки, включително и от Равда, Свети Влас. За нас е изключително важно, защото дребномащабното рибарство е основен поминък за нашата община“, каза директорът на Общинското предприятие в НесебърПристанищна инфраструктура“ Яни Янулов.

Тук се мина един дълъг път по отношение на административното законодателство и по отношение на паметниците на културата. Свърши се много работа. Комплименти за кмета, че след 12 години този обект е готов. Рибарите са свещена професия и го заслужават. Това, което ще се опитаме да направим с новата програма за рибарство и аквакултури, е да продължи този целия процес – достигането на рибата от първата продажба, логистично до големите градове, магазините, вътрешния риболов. Ние трябва да подредим системата.

Тук с кмета на Несебър на място ще обсъдим нещата. В програмата има средства, но в повече случаи трудно се изразходват, затова най-важното нещо е да има функционалност и партньорство с общините и партньорските организации, за да може тези средства не просто да се изразходват, а да има резултат. Резултатът в Несебър е добър пример”, заяви от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Още 2009 година, когато казаха, че всички рибарски пристанища трябва да отговарят на европейските изисквания – да бъдат пригодени за първи улов на риба, ние започнахме работа. За 12-13 години стигнахме до крайния резултат, съчетавайки и запазвайки културното наследство, което имаме. Дори имаше експерти от Комитета за световно наследство, които ни казаха – преместете го пристанището на друго място. То не е куфар да го преместиш. Пристанище е имало тук от 3100 години и ние му предадохме едни съвременен вид”, каза кметът на Несебър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари