Откриха кашкавал с опасна бактерия в магазините

3
Източник на инфекцията са болните животни, като заразяването става по време на обработка на животински продукти или консумация на заразено месо или мляко
Източник на инфекцията са болните животни, като заразяването става по време на обработка на животински продукти или консумация на заразено месо или мляко

Опасната патогенна бактерия Листерия моноцитогенес, е установена в кашкавал „Беленско”, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Заразеният продукт е с партиден номер L060520 и е произведен от млекопреработвателното предприятие „Рафтис милк” ЕООД - Сливен

595 кг. кашкавал с листерия са тръгнали към търговската мрежа. Наличните количества се изземват, а партидата е спряна от продажба. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили. На производителя е съставен акт по Закона за храните. Максималната финансовата санкция, която го грози, е до 6 000 лева, пише Марица.

„Рафтис милк” ЕООД се прочу скандално заради имитация на млечни продукти. През 2017 г. Комисията за защита на конкуренцията глоби с по 40 хил. лв. фирмата и още две млекопреработващи компании - "Сирма Приста" АД и "Чех - Йосиф Новосад" ООД за липса на обозначение на немлечни мазнини върху опаковките на продукт, претендиращ да е "бяло саламурено сирене".

Листериите са широко разпространени в природата - живеят в почвата и по растенията. Листериозата е бактериално инфекциозно заболяване, което засяга основно новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни.

Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис или засягане на нервната система.

Източник на инфекцията са болните животни, като заразяването става по време на обработка на животински продукти или консумация на заразено месо или мляко. Предаването от човек на човек е възможно единствено от майката на плода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари