Откриха два нови перона за камиони на ГКПП Капъкуле

0
Това ще увеличи броя на пропусканите към България ТИР-ове
Това ще увеличи броя на пропусканите към България ТИР-ове

Турските власти са разкрили два допълнителни перона за обслужване на тировете на ГКПП Капъкуле на българо-турската граница.

С това пероните на турската митница са били увеличени от 8 на 10. В резултат пропусвателната способност на ГКПП Капъкуле към ГКПП Капитан Андреево от 950 тира дневно (според данните от последните 3 месеца) се планира да се увеличи до 1250 тира още през първата четвърт на 2019 г. Това се посочва в писмено съобщение на министъра на търговията г-жа Рухсар Пекджан, предава БТА.

По капацитет Капъкуле е най-големият граничен и митнически пункт на Турция към България и респективно към Европа. В същото време е и най-натовареният, поради което се образуват километрични опашки, представляващи сериозен проблем и за Турция, и за България. По-голямата част от турския износ за Европа минава през България.

Турският министър посочва, че с цел намаляване на дългите престои на митниците турската страна предприема мерки за активизиране на диалога и на сътрудничеството със заинтересованите страни и институции за модернизиране на обектите и инфраструктурата на митническите зони.

Предвижда се на Капъкуле да бъде увеличено числото на обслужващия персонал, както и да бъде увеличен капацитетът на рентгеновите скенери. Като алтернатива се работи по увеличаването и модернизирането на капацитета на ГКПП Хамзабейли/Лесово. От 18 декември се планира част от потока от тирове да се насочва към Хамзабейли, се отбелязва в съобщението.

Също така се предвижда да се въведе електронно обслужване на митническите гишета през първото тримесечие на 2019 г.

В същото съобщение турският министър на търговията г-жа Рухсар Пекджан специално отбелязва и водените с българската страна разговори през месец ноември относно обслужването на тировете по общата граница, като посочва, че те "са били много ползотворни". Тя изтъква, че увеличаването на пероните за тировете на Капъкуле от 8 на 10 е било направено по молба на българските митнически власти за намаляване на дългите престои.

"Съвместно с българската страна създадохме общи работни групи за решаване на проблемите по преминаването и престоя на тировете на гранично контролно-пропусквателните пунктове. Изготвен бе съвместен план за работа по тези проблеми. Тъй като натоварването на митниците достига върхови точки в края на седмицата, смятаме, че ако потокът върви през делничните дни, така ще се премахне в голяма степен натрупването на километрични опашки. Смятам, че в резултат на общите усилия, които полагат Турция и България, в скоро време ще бъдат успешно решени проблемите", посочва турският министър на търговията г-жа Пекджан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари