Откриха антракс по животните в Северна Македония

1
Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата
Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата Снимка: Thinkstock/Getty Images

В Северна Македония има антракс, заразна болест по животните, която може да се предаде на хора, съобщиха от Агенцията по храните в Скопие.

Заболяването е потвърдено при овцете в района на Кичево и засега няма заразени хора, твърдят властите, цитирани от Агенция "Фокус". 

Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата.

В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен лекар са изгорени, а фермата е старателно почистена и дезинфекцирана. Засега болестта е открита само в една ферма, а съседните стопанства са под наблюдение“, казаха от Агенцията по храните.

Ситуацията се следи отблизо. Всички необходими мерки за профилактика на Антракс са предприети. Министерството информира, че в страната няма пациенти с антракс“, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Симптомите на антракс са подобни на тези при грип. Наличието на заболяването се потвърждава от биопсия на кожата. За да предотврати разпространението на болестта по животните в село Долно Строгомище и да премахне опасността от заразяване на хората, Агенцията по храните е наредила ваксинация на животните срещу антракс.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари