Откриха академичната година в Русенския университет

0

Откриха академичната година за редовни студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев“

Над 1700 първокурсници прекрачиха прага на висшето училище. Сред официалните гости бяха областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов.

„Вярвам, че образованието е най-мощният инструмент в ръцете на едно истински свободно общество. То е гарант за демокрация и безусловен фактор за просперитет, при който няма привилегировани и бягащи от отговорност, а напротив умните и смелите са намерили своето място и допринасят за развитието на различните обществени сфери. Именно затова грамотността и начетеността трябва да се превърнат в основен национален приоритет. Колкото по-рано тази теза бъде разбрана от държавниците и стане образец на работа, толкова по-бързо страната ни ще излезе от сянката на вече повече от 30-годишния преход. Образованието е най-дългосрочната инвестиция и най-сигурният път към промяната, но далеч не и най-лесният. Смяната на модела и разрушаването на статуквото изискват множество познания, амбиция, но и кураж и търпение. Сигурен съм, че студентите тук имат тези качества – просто трябва да ги приложат и да бъдат промяната!“, каза Българинов в обръщението си към присъстващите. Той пожела на студентите да бъдат единни, да изградят доверие помежду си, да поемат отговорност и винаги да имат приоритети и да мислят дългосрочно.

Университетът предлага над 50 бакалавърски програми от 23 професионални направления. Повече от 70 пък са възможните магистратури, а повече от 50 са научните специалности в докторска степен. Същевременно университетът има сключени договори за международен обмен на студени с над 600 университета. Техническата база на РУ „Ангел Кънчев“ е сред най-добрите в страната. Учебните и научни лаборатории са оборудвани с най-съвременна техника от водещи организации.

През изминалата академична година са се дипломирали 12 доктори, двама доктори на науката, осем доценти и четирима професори.

За първи път беше връчена и специална стипендия от „София Франс Ауто“. Наградата, която е в размер на 2000 лв. и е в памет на бившия директор на фирмата Станчо Цонев, получи второкурсникът Виктор Великов. Той е завършил втори курс с пълно отличие и е участвал в множество състезания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари