Отиде си една от първите естрадни певици

2
Мария Косева издъхна на 90-годишна възраст
Мария Косева издъхна на 90-годишна възраст

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева

Тя издъхна на 90-годишна възраст.

Косева стартира кариерата си в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова. Нейн съпруг е любимият на поколения българи актьор Никола Анастасов

Сред песните ѝ, пускани денонощно по радиото, бяха версии на знаменитите по онова време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и вечните ѝ хитове „Блу, блу канари”, „Сняг бавно пада”, Аве Мария”, „Часовникът”, „Тримата ергени”, песента на Йосиф Цанков „Любовта на юнгата”, пише Блиц.

Мария Косева първа забелязва таланта на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави и с Лили Иванова.

И двамата пишат в своите книги за нейното прекрасно отношение към тях и как са се учили от първата ни по онова време естрадна изпълнителка.

През 1960 година Косева печели награда на младежкия фестивал в Букурещ и започват да я канят на концерти с оркестър „Балкантон” и с оркестър „Мелоди” в Полша, Германия, Русия.

Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея първата си песен „Влюбените и луната”,докато е бил войник в Пловдивската казарма, а Мария Косева веднага я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.

В Русия тя предизвиква фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, но точно тогава започва любовта им с големия ни артист от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера - семейството.

Престава да пее и цели 55 години живее като майка и съпруга. Казват, че почти няма подобни „жестове” сред певиците, които да са избрали семейството и отглеждането на децата си пред една вече започнала шеметно кариера в естрадата.

Преди пет години когато почина Никола Анастасов, тя каза, че с него си отива и нейното сърце....Пет години след неговата смърт те са отново заедно на небето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари