Отец Минко вярва, че е свалена прокобата над Русе

1
Русенският свещеник си спомня как е бил разрушен храма "Всех Святих"
Русенският свещеник си спомня как е бил разрушен храма "Всех Святих" Снимка: БГНЕС

Преди броени дни беше осветен възстановеният храм "Всех Святих" в Русе.

Близо 20 години продължават усилията да бъде издигната отново църквата, построена от Едуард Винтер в края на XIX век и съборена от комунистическата власт през 1975 година. Работата по възстановяването на храма започва през 1998 година, като в изграждането му се включват много дарители, с 250 000 лева помага и сегашното правителство.

Отец Минко, един от най-почитаните свещеници в местната епархия, който наскоро беше поздравен от негово високопреосвещенство Русенския митрополит Наум за 55-годишната си вярна служба на църквата, разказва за пътя към храма, предаде БНР.

Свещенослужителят си спомня, че църквата е разрушена за една нощ с решение на партията и управляващите в Русе на Димитровден през 1977 година.

Според него с откриването на новия храм е премахната прокобата, тегнала десетилетия над града, заради това, че комунистите са разрушили свещената сграда.

Сред най-достойните дарители за възстановяването на църквата отец Минко изброява имената на Теодор Патриков, Тончо Тончев, Гено Генов. Двадесет и две годишните братята Валентин и Теодор Цветкови също са сред вярващите, подкрепили изграждането на храма, но според свещенослужителя такива като тях не са много.

Посланието на отецът в днешния празничен ден е, че по-добри ще станем само тогава, когато имаме пълна вяра в Бога, че той е всемогъщ и може за всичко да помогне на хората в живота.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари