Отец Иван: Ръката, която дава, никога не осквернява!

2
Бог връща винаги двойно или тройно
Бог връща винаги двойно или тройно Снимка: Булфото / Архив

Според известния в цяла България oтец Иван от Нови хан, който беше един от стотиците посетители в първия ден на 17-то Международно пчеларско изложение в Плевен, пчелите са тези, които са построили комунизма.

При тях няма мързелуване и който мързелува бива изхвърлен от кошера. Специално за Дарик отец Иван, който като стар пчелар посещава редовно и пчеларското изложение Ташмайдан в Белград, каза:

От 30 години съм пчелар, идвам всяка година на пчеларската изложба в Плевен и винаги научавам по нещо ново или си намирам нещо ново и удобно за работата с кошерите, защото тук всичко може да се намери. Аз ходя и на пчеларската изложба Ташмайдан в Белград. Запален съм по пчелите. Те са единственото нещо, което е построило комунизма. При тях няма мързелуване, защото, който мързелува го изхвърлят. Пчелите дават мед и моите деца например ядат само чист пчелен мед. Не продаваме, но и не купуваме“, каза отец Иван.

Той каза, че пчелата променя човека: „Там трябва да си спокоен, за да можеш да работиш, защото когато си нервен, те те наказват веднага и пчеларят докато работи се успокоява и постепенно забравя да си показва нервите много. Човек става благороден чрез пчелата“, каза отец Иван и допълни, че в Плевен е дошъл с деца от неговия дом.

Пред Дарик, Йеромонах Йоан, който е по-известен с името Отец Иван от Нови хан и е създател на Дома за сираци при манастирския храм „Света Троица“ в Нови хан, както и на селище от къщи в село Якимово – област Монтана, в което живеят бездомни хора, благодари на всички дарители, с помощта на които извършва своята дейност. Според него ръката, която никога не осквернява, рано или късно получава от Бог двойно или тройно:

При моята работа нови неща няма – всичко е едно и също. Гледаме децата да ходят на училище, на детска градина. Да ги нахраним, да ги облечем. Една къща, когато са пет човека, колко много работа има в нея, а моята „къща“ има 210 човека в нея. Помагат ми хората и ако нямаше дарители, нямаше да мога да съществувам. Помагат ми хората от средната класа и бедните. Богатите не дават. Те затова са богати, защото не дават. Но аз казвам, че вие, които давате сте по-богати, защото тази ръка, която дава, никога не осквернява и Бог връща винаги двойно или тройно, рано или късно. За читателите и слушателите на Дарик, отец Иван каза: „Да им пожелая радост, щастие, успехи в техните трудови дела и да има мир и любов в техните семейства. Това е най-важното за човека. И нека Свети Харалампи ги благослови и да посети всеки един дом! Амин!“.   

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари