Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

0
По данни на Евростат близо 3300 души са починали от рак на белите дробове през 2018 година у нас
По данни на Евростат близо 3300 души са починали от рак на белите дробове през 2018 година у нас

През миналата година у нас са починали около 110 хиляди души, като близо 15 процента от тях или около 17 хиляди са били болни от някаква форма на рак, показват данни от анализ на Евростат за смъртността в страните на ЕС и неблагоприятното влияние върху здравето от тютюнопушенето, което е основен отключващ фактор за редица заболявания. 

Анализът е по повод днешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без тютюнопушене и акцентира от вредите на тютюна върху белите дробове, съобщава БТА. 

Според данните на Евростат у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души, като от тях 2 600 са били мъже и 700 са били жени. Така показателят за смъртност у нас от рак на белите дробове е 20 процента, като с подобни данни са още 10 европейски държави, при среден показател за ЕС за смърт от рак на белите дробове от 21 на сто.

Според актуални данни на НСИ у нас активни ежедневни пушачи са близо 40 процента от мъжете и 18 на сто от жените, което на практика означава, че има 1,3 милиона ежедневно пушещи българи и около 680 хиляди редовни пушачки жени.

Най-многобройна е групата на пушачите във възрастовата граница 25-44 г. - пушачи са 66 на сто от мъжете и 50 на сто от жените.

Особено важен и актуален проблем е тревожното нарастване на пушачите във възрастта 13-16 години - в тази група пушат 42 на сто от момичетата и 31 на сто от момчетата. Тревожно намалява и възрастовата граница, при която деца пропушват за пръв път - 8-10 години, а близо 68 на сто от българските деца са били подложени на пасивно тютюнопушене, което също е особено негативно за здравето.

Според данни на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи у нас почти три пъти е нараснала консумацията на цигари за половин век - от 1050 къса през 1950 г. - до 3150 къса през 2001 година, което поставя страната ни на едно от челните места в света по потребление на цигари на глава от населението - 6,6 броя цигари средна дневна консумация.

Водеща по смъртност страна в ЕС от рак на белите дробове е Унгария с дял от 27 процента, отчита Евростат. Там от близо 33 хиляди смъртни случаи от рак - 9 000 са причинени от рак на белите дробове. Други страни, засегнати в по-висока степен от този вид смъртност са още Гърция, Полша и Холандия - съответно по 24 процента.

Най-нисък дял на смъртност от рак на белите дробове е отчетен в Португалия - 15 на сто, следват Литва, Латвия и Швеция - по 16 на сто и Словакия - 17 на сто.

Според данните на Евростат в света днес има около 1,2 милиарда активни пушачи или приблизително 1/3 от активното население над 15 годишна възраст. От тях около 800 милиона или близо 70 процента се намират в развиващите се страни. Делът на мъжете редовни пушачи значително превишава делът на жените - 47 на сто срещу 15 на сто.

Очаква се през 2030 г. броят на пушачите в света да надхвърли 1,6 милиарда души.

Според анализа тютюнопушенето е най-важната предотвратима причина за редица хронични заболявания и преждевременна смърт - днес цигарите убиват по 1 на всеки 10 души по света, а се очаква през 2030 година съотношението да достигне 1:6 или прогнозирани около 10 милиона смъртни случая годишно от употребата на цигари.

През тази година Световният ден без тютюнопушене акцентира основно върху отрицателното въздействие, което тютюнът оказва върху здравето на белите дробове на хората - от рак - до хронично респираторно заболяване.

В страните на ЕС има около 250 милиона активни пушачи при общо 510 млн. души население в ЕС, към които е насочена и кампанията за добро здраве и благосъстояние без тютюнев дим, според Евростат.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари