От "Шейново" оспорват, че бебета са разменени при тях

1
Все още никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата, заяви юристът на "Шейново"
Все още никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата, заяви юристът на "Шейново" Снимка: Facebook

Все още никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата, заяви юристът на "Шейново"

"В АГ "Шейново" има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната на бебетата е станала в лечебното заведение". Тази теза разви в ефира на БНТ юристът на общинската болница Вили Костадинова.

Припомняме, че през декември стана ясно, че две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая се разбра, след като два месеца след раждането (през септември м.г. - бел. ред.) една от майките е направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно - което се потвърди и от резултатите. Последва период на преговори, в резултат на който, 4 месеца след размяната през януари, бебета бяха върнати на биологичните си майки.

В момента тече досъдебно производство по случая с разменените бебета. В началото на февруари и март и двете семейства внесоха искове в размер на по 300 000 лева в Софийския градски съд срещу АГ "Шейново".

"Може да се спекулира с всяка възможност, но нека изчакаме и видим какво ще каже разследването. Трябва да се провери всяка една версия и възможност, но така или иначе, категорично, според мен, няма някой, който да може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Към настоящия момент все още тече досъдебно производство как е станала тази размяна. Още повече, че в болницата има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната е станала в болница "Шейново", коментира Костадинова. "Към момента на болницата не са наложени наказателни постановления от страна на изпълнителна агенция "Медицински надзор", добави тя.

От агенция "Медицински надзор" обаче направиха проверка и установиха редица нарушения в работата на болница "Шейново". На лечебното заведение бе връчен констативен протокол, а в следващите три месеца, т.е. до април, се очаква да ѝ бъдат издадени и актове за административни нарушения. От болницата обявиха дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение, старши акушерката бе понижена в длъжност, наказан бе и дежурният лекар.

Припомняме и, че през февруари "Шейново" получи 6 акта от Изпълнителна агенция "Медицински одит". Един от актовете е на болницата, а останалите пет - на служители, свързани с допуснатата грешка.

В лечебното заведение все още не е постъпил вторият иск за обезщетение, коментира Костадинова, но според нея това ще стане скоро, след като бъде администриран от съда. Засега е постъпила само претенция от едното от семействата, които настояват за компенсация за нанесени щети в общ размер от 300 000 лева, разпределени в различни части между членовете на семейството на бебето - двамата родители, по-голямата сестричка и дядото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Наглост
    Ако бяха проверили едното дете, щяха още същия ден, да открият грешката. Истината е, че въобще не са проверили. И защо децата не са от раждането при майките си, както е по света, взима ги АКО МАЙКАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ САМА.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари