От Областната управа заговориха за възкресение на Русенската корабостроителница с турски инвестиции

1
Казусът бе обсъден между Борислав Българинов и посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок
Казусът бе обсъден между Борислав Българинов и посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок

Казусът бе обсъден между Борислав Българинов и посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок

Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между област Русе и Република Турция бяха обсъдени по време на среща между областния управител Борислав Българинов и извънредния и пълномощен посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Идеята е да се разширят настоящите турски инвестиции в региона, както и да се привлекат нови. Като пример бе посочена фирмата БРН, занимаваща се предимно с производство и търговия с матраци, боксспринг легла, протектори за матраци и други спални аксесоари. Интерес бе проявен и към възстановяване дейността на корабостроителницата в крайдунавския град, която е най-голямата по поречието на Долен Дунав.

Предложението дойде от областния управител, като той е готов да съдейства по всякакъв начин, за да може по-голямата част от работилите там и свързалите живота си с това емблематично предприятие за региона да се върнат и да работят отново в една стабилна фирма. Именно по тази причина се очаква през следващите няколко месеца да се проведе среща между Българинов и търговските съветници в посолството в София.

Интерес за турската страна биха били и други браншове като производството на строителни материали и елементи. Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че Русе е важен логистичен център, тъй като оттук преминава основният поток от хора и стоки от Турция към Европа и обратно и според нея изграждането на втори мост над река Дунав в района на Русе – Гюргево е наложително.

Борислав Българинов представи пред десет членната делегация инвестиционните възможности, като акцентира, че тук условията за бизнес са по-добри спрямо тези в други държави. По неговите думи държавната власт работи активно за все по-отчетливото обособяване на икономически зони в региона, където бизнесът да може да се развива. Той подчерта и предимството на река Дунав и пристанищата тук.

От своя страна Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че това е първа визита за нея в региона, но град Русе и регионът винаги са заемали специално място в турската дипломация. Факт, който е и исторически обусловен, тъй като именно от Русе по времето на Мидхад паша започва модернизацията на Република Турция. Не по-малко значение бе отдадено и на добре подготвените кадри от Русенския университет, които са конкурентоспособни и мотивирани да се реализират във водещи компании. Очаква се да се работи и по въпроса за разширяване на сътрудничеството и обмена на студенти между РУ „Ангел Кънчев“ и висши учебни заведения от южната ни съседка. Най-вероятно през пролетта на следващата година регионът ще бъде посетен отново от делегация от турското посолство, но този път акцентът ще бъде представянето на природните, културните и исторически забележителности в Русенско. Идеята през следващото лято да се привелкат повече туристи от Турция не само в България, но и в областта. Приоритетно ще се работи и за промотирането на туризма в региона всеки сезон.

В днешната среща от българска страна участваха още заместник областният управител на Русе Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, директорите на дирекции и експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари