От днес се подготвяме за голямото коледно чудо

0
Започва период, в който хората се вглеждат в себе си
Започва период, в който хората се вглеждат в себе си

Архангеловден, Хрангелувден, Рангеловден, Св. Рангел – това са имената, с които наричаме днешния празник, на който почитаме свети Архангел Михаил.

Според народното вярване той е един от шестимата юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите, пише LadyZone.bg. Той вади душата на умиращия човек, затова го наричат душевадник или вадидушник. За да не се страхуват хората от него, преди това той им подава ябълка.

На много места за почит на светеца се прави обреден хляб, който се нарича Рангелов ляп, Рангелово блюдо или параклис. Той се разчупва на кръст от най-възрастния мъж в семейството, полива се с вино и се изрича молитва към светеца. След службата в църквата може да се гостува на именниците. Раздава се жито за здраве. Купичката се поема с две ръце и се благодари с думите "Колкото зърна, толкова купи здраве".

Православната църква нарича свети архангел Михаил архистратег (главнокомандващ) на небесното войнство. Той винаги стои под престола на Господ. На иконите се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола. Понякога държи везни, които ще отсъдят доброто и злото, праведността и греха.

Денят е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на период, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат ценностите си и се подготвят за голямото коледно чудо – раждането на Христос.

Този ден е празник за всички ангели и серафими. Ангелите са пазители на човешкия род, а при раждането си всеки човек получава свой ангел хранител:

Архангел Михаил представя Божието слово;
Aрхангел Гараил е носител на Божията сила;
Рафаил е лечител на недъзите;
Уриил – просветител на душите;
Салафиил – молител и застъпник пред Бога;
Иехудиил – прославящ Господа;
Варахиил – подател на Божиите благословения.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка и техните производни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари