От държавна заплата може да се докара по 500 000 лева годишно

0
Хората на висши държавни длъжности разбиха мита, че в държавната администрация няма високи доходи
Хората на висши държавни длъжности разбиха мита, че в държавната администрация няма високи доходи

Имотните декларации на хората на висши държавни длъжности разбиха мита, че в държавната администрация няма високи доходи.

Дори затънали във финансови проблеми структури на държавна издръжка и институции, около които витаят главно скандали, успяват да раздават колосални заплати на шефовете си, показва регистърът за 2018 г.

На върха на пирамидата е Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той е обявил 434 537 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи - това прави по над 36 000 лв. месечно възнаграждение. ББР бе създадена като насърчителна банка с идеята да кредитира малкия и средния бизнес, но вместо това отпуска огромни кредити на компании, близки до властта, пише вестник СЕГА.

Заплатата на управителя на БНБ бледнее пред тази на Мавродиев, но все пак този пост е в пъти по-високоплатен от другите в държавните структури. Димитър Радев е обявил годишен доход от трудова дейност от 264 958 лв. Подуправителят на националния трезор Калин Христов е получил 223 036 лв. трудови доходи през 2018 г. В този диапазон на възнагражденията е и председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов (211 470 лв.). Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е получил 177 699 лв. трудови доходи.

Огромни възнаграждения получават и директорите на трите държавни медии - БНТ, БНР и БТА. По закон тримата получават колкото председател на постоянна комисия в Народното събрание. Константин Каменаров, за чието управление се твърди, че е докарало БНТ почти до фалит, е обявил 94 197 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за м.г. Възнаграждението на Александър Велев, шеф на БНР, е 88 160 лв. (тук влизат различни добавки, напр. за стаж, затова сумите са различни).

За сравнение дори премиерът Бойко Борисов не може да достигне тримата медийни шефове - той е обявил 83 450 лв. трудови доходи за 2018 г. Премиерът обаче предложи друга мистерия в декларацията си - сложил е на влог 5445 лв. от изплащане на болнични обезщетения. Борисов обича да спестява от обезщетения - през 2017 г. беше обявил 53 260 лв. от заплати, обезщетения за неползван отпуск и др. Сега на влог се появява и по-крупна сума - 190 775 лв. от заплати, обезщетения и суми, декларирани в предишни декларации. Не е ясно за какви болнични обезщетения става дума, но премиерът периодично възлага хайки за фалшиви болнични, защото се шокира от растящия бюджет, който плащат НОИ и фирмите по това перо.

По-високо по възнаграждения от премиера стоят още представители на висшия ешелон на властта - председателят на КС Борис Велчев декларира 154 519 лв. трудови доходи, председателят на Сметната палата Цветан Цветков - 126 708 лв. Президентът Румен Радев е получил 122 723 лв., но интрига в неговата декларация създаде доходът от трудови възнаграждения на първата дама Десислава Радева - 12 006 лв. Наложи се Радева да обясни пред "24 часа", че не получавала заплата, а се самоосигурявала към сдружението си "Живата вода на България", за да й тече осигурителен стаж. Тя не знае точната сума, защото счетоводството се движело от приятел.

Над 100 000 лв. годишен доход обявява и пратеният в отпуск шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев - 125 119 лв., шефката на НАП Галя Димитрова, която още не е коментирала хакерския скандал - 123 486 лв., директорът на Агенция "Митници" Георги Костов - 111 040 лв., председателят на КЕВР Иван Иванов - 110 003 лв. В тази компания за поредна година се вписва директорът на болница "Св. Екатерина" Генчо Начев - той е получил през 2018 г. 105 416 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари