Оставиха в ареста обвинен за наркоразпространение

2
23-годишният мъж и още двама обвиняеми за отвличане  поискаха от съда по-леки мерки за неотклонение
23-годишният мъж и още двама обвиняеми за отвличане поискаха от съда по-леки мерки за неотклонение Снимка: Dunavmost

Три различни съдебни състава на Окръжен съд – Русе заседаваха днес по исканията на трима задържани под стража обвиняеми за изменение на мерките им за неотклонение в домашен арест или по-леки, като уважено беше само едно от тях, а другите две лица остават в ареста.

23-годишният Р. А. е с повдигнато обвинение за разпространение на наркотици и е задържан под стража с определение на съда от 10.01.2020 г. По отношение на него съдът прецени, че не е налице промяна в обстоятелствата, подлежащи на преценка във връзка с мярката за неотклонение, които да налагат нейната промяна в по-лека, изтъквайки отново опасността да се укрие и извърши друго престъпление предвид тежестта на обвинението и извършените пет отделни деяния, съдебното му минало и изградените трайни престъпни навици.

Другите две лица са привлечени в качеството на обвиняеми за отвличане, извършено от две или повече лица на 31.01.2020 г. Съдебният състав, разглеждащ молбата на И. Й. счете доводите му, че му се е родило дете, че трябва да издържа и друго, както и че е оборено предположението за съставомерността на вмененото му престъпление, за неоснователни и потвърди задържането под стража, отново подчертавайки, че извършването на това деяние е в изпитателния срок на предходно осъждане. Определен бе и срок до 13.05.2020 г., през който ново искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо.

Единствено молбата на 28-годишния А. Я. бе уважена от Окръжен съдРусе с мотива, че опасностите от укриване, извършване на друго престъпление или повлияване върху свидетелски показания в момента в сравнение с вземането на мярката за неотклонение са градирали в по-ниска степен. По досъдебното производство са разпитани всички свидетели, някои от тях – пред съдия. Бяха отчетени и добрите характеристични данни, извършваната трудова и обществено-полезна дейност преди задържането и чистото съдебно минало. Съдът прие, че най-тежката мярка за неотклонение би се явила необоснована на този етап и я измени в домашен арест, приемайки, че целите на мерките ще се постигнат и чрез изпълнение на тази по-лека мярка.

И трите определения могат да бъдат обжалвани или протестирани в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари