Оставиха Ренета Инджова без пенсия

0
Инджова потвърди скандалната и призна, че е силно огорчена от грозната история
Инджова потвърди скандалната и призна, че е силно огорчена от грозната история Снимка: КРОСС

Ренета Инджова остава без пенсия, сякаш никога досега не е работила. Засега единствената жена премиер на страната не може да получи пари за старост и вероятно никога няма да може да бъде пенсионер в България според родните закони. Инджова потвърди скандалната ситуация пред „Всеки ден" и призна, че е силно огорчена от грозната история.

Причината Националният осигурителен институт (НОИ) да не дава пенсия на 62-годишната Инджова е, че у нас не й признават 10 години трудов стаж в чужбина. Точно толкова известната икономистка е работила в САЩ като финансов консултант към различни банки и компании. Така на практика според българските социални закони и разпоредби тя не може да получи пенсия в родината си. „Сякаш не съм работила, а съм мързелувала", потресена е Инджова.

Наскоро е бил сформиран инициативен комитет, който организира подписка, спрямо Ренета Инджова да бъде приложен законът за награждаване на лица с особени заслуги и тя да получи пожизнена пенсия като бивш служебен премиер в периода 1994-95 година. Подписката вече е внесена в Министерския съвет. Инициативният комитет очаква да бъде отворена процедура, въпросът да бъде отнесен до парламента и там да бъде гласувана индивидуална награда във вид на пожизнена пенсия.

Желязната лейди, както често наричат Ренета Инджова, макар самата тя да не харесва това определение, обясни днес в интервю по БНТ, че се е получил следният парадокс: според българските разпоредби тя все още не е за пенсия, но в същото време бе махната от поста шеф на НСИ от премиера Пламен Орешарски с мотива, че й е време за пенсия. Ако пенсионирането ми е влизало в плановете на някого, е трябвало да бъде отворена процедура и да бъда пенсионирана по Закона за особени заслуги към държавата, обясни Ренета Инджова. Тя допълни, че за работата й като служебен министър-председател й е била изказана специална благодарност. Никой от правителството на Орешарски не задейства процедура за пенсионирането ми, а аз самата не мога да го направя заради непризнаването на стажа от чужбина, обясни експремиерът.

Бившият управител на Националната статистика разказа, че е била уволнена от Пламен Орешарски, защото е искала да направи проверка на преброяването и да се види колко точно са ромите в България. Бих казала, че сега всички загубихме от това, че не преброихме ромите, защото, ако статистиката боравеше с реалните данни, можехме да претендираме пред Европа за приоритети и внимание. Освен това щеше да започне и решаването на техните проблеми, подчерта експремиерът. В емоционално обръщение към властите Ренета Инджова, която преди година и половина загуби единствената си дъщеря, предложи самата тя да бъде подложена на класическата древногръцка процедура „остракиране".

„В гръцкия вариант на демокрацията е прието народът да решава дали един човек е заслужил да остане в полиса. Всяка пролет Народното събрание на Древна Атина при определен кворум взима решение да изгони или не някой опасен за демократичния ред на полиса гражданин. Предлагани за остракиране били граждани, които с придобитото си огромно влияние в обществото се смятат за потенциални тирани. Общественото мнение извън Министерския съвет казва да има пенсия за Ренета Инджова", коментира единствената жена премиер на България. Тя допълни с треперещ глас: „Имам нужда да получа не толкова пенсия, колкото квалификация принадлежа ли към онези, които са обществено опасни за страната, щом ме третират по този начин цял живот! Уморих се от неправдите срещу себе си".

Освен служебен премиер, Ренета Инджова беше шеф на Агенцията по приватизация в първите години на прехода, икономически съветник на СДС и финансов директор на „Токуда". Тя бе махната от поста без обяснения, което я принуди да заведе дело срещу болницата в Европейския съд. През 2012 г. тогавашният премиер Бойко Борисов я назначи за председател на НСИ, а 2 години по-късно Пламен Орешарски освободи Инджова от поста. Известно време тя прекара на трудовата борса. След като бе уволнена от „Токуда", бившият премиер пък чистеше входа на блока, където живее.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари