Осман Октай: Румен Радев ще бави мандатите, за да се стигне до предсрочни избори през март

3
Бойко Борисов няма да преговаря с ДПС, след като получи първия мандат за съставяне на правителство, заяви бившият заместник-председател на ДПС
Бойко Борисов няма да преговаря с ДПС, след като получи първия мандат за съставяне на правителство, заяви бившият заместник-председател на ДПС Снимка: БНР

Анализаторът призова да се провери дали едни и същи лица не са гласували в секциите в България и в чужбина

"Анкара и властите в Турция бяха пасивни по време на тези избори. Ноември 2021 г. ДПС получи на изборите над 91 хил. гласове в секциите в Турция. Тази година, независимо че беше увеличен броят на секциите в Турция, те получиха някъде около 50 хиляди гласа, т.е. половината. Беше известно още през седмицата, че има тишина от националните медии и от държавната и общинска администрация в Турция. ... Ако няма намеса на държавните структури в Турция, избирателният потенциал на ДПС там е около 40-50 хил. души".

Коментара направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай, бивш заместник-председател на ДПС.

Той подчерта, че ДПС увеличава броя на избирателите си в страната с около 20 хил. души, сравнено с изборите през ноември 2021-а:

"Прави впечатление, че масово увеличават избирателите си във Видин, Враца, Монтана, особено сред ромското население. Това говори за изключително контролиран вот в тези региони".

По думите на Октай ДПС контролира изборния процес чрез секциите:

"В много от секциите в компактни райони политическите формации не изпращат свои членове на секционни комисии. Ако има в дадена община около 100-ина семейства българи, те винаги регистрират различни партии и техните квоти в СИК се попълват пак от местните феодали на ДПС. ... В една такава секция спокойно могат след 19 часа да заключат вратата и по списък да започнат да гласуват на машината".

Анализаторът призова да се провери дали едни и същи лица не са гласували в секциите в България и в чужбина.

"Каквито и амбиции да имат, ако не бяха контролираните цигански гласове, ДПС нямаше да постигнат този брой. ... Заради ниска избирателна активност ще вземат 36 мандата, което променя политическата карта в страната", каза Осман Октай.

Той беше категоричен, че докато ДПС не се дистанцират от модела "Пеевски", няма възможност да си партнират, включително и с ГЕРБ.

Според него Бойко Борисов няма да преговаря с ДПС, след като получи първия мандат за съставяне на правителство.

"Коалиция няма как да се състави и в този парламент. Аз съм убеден как ще се гърчи президентът Румен Радев да разтяга раздаването на мандати, за да се приеме от парламента Бюджет 2023 и да се стигне до предсрочни избори през март, ако съумее да се възползва от конституционните вратички, а не да бърза, както бърза през лятото да претупа разговорите и раздаването на мандатите".

Интервюто на Снежана Иванова с Осман Октай в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До 1
    Айде ела на себе си...Кирил, Асен и Христо Иванов са вече в опозиция. Твойте дойдоха на власт.
  • -7
    1
    ;';';'
    Дементният джо бидон честити "победата" на скандалния кирил 5к0ф! Последният е готов за поредната оргия и има пици с кристали?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари