Още палатки на Орлов мост

2
Няколко души са в гладна стачка като единият от тях отказва и вода е във влошено физическо състояние
Няколко души са в гладна стачка като единият от тях отказва и вода е във влошено физическо състояние

Няколко души са в гладна стачка като единият от тях отказва и вода е във влошено физическо състояние

В 27-ия ден на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев палактовият лагер, разпънат шести ден на "Орлов мост", се разрасна с нови демонстранти и палатки. Няколко души са в гладна стачка като единият от тях отказва и вода е във влошено физическо състояние. Остават затворени възлови кръстовища в София – на Софийския университет и край Министерския съвет. Пети ден е блокиран изходът на Стара Загора, втори ден палатки държат затворено и кръстовището пред общината във Варна. пише Mediapool.

Заради блокадите в София има промени в маршрута на 15 линии на градския транспорт

В палатковия лагер пред Министерския съвет е 58-годишният Владимир Генов, който пети ден отказва да приема храна и вода и заявява, че ще продължи гладната си стачка до оставката на Борисов. Здравословното му състояние се влошава. Преглед на лекар в понеделник е установил много ниска кръвна захар – 4.3. В сряда се очаква на Генов да бъде направен нов преглед, каза пред Mediapool адв. Николай Хаджигенов, който е един от организаторите на протеста.

Глад за справедливост

"Държа се и ще продължа да се държа. Лекарят каза, че нещата са доста зле и ще вървят прогресивно. Нищо не струва човешки живот или да се рискува здраве, но има идеи, които стоят над тези неща - справедливост, свобода. Тази кауза си заслужава всичко", каза самият Генов пред "България он еър".

Той предимно лежи в палатката пред Министерския съвет. Освен него, още няколко души са обявили гладна стачка със същите искания. Един от тях също гладува от 5 дни, но приема вода и е в добро състояние.

Демонстрантите във Варна се заканиха движението по бул. "Мария Луиза" да остане спряно, докато не подадат оставки Борисов и Гешев. Седем линии на градския транспорт във Варна са с променени маршрути в централната част на града. И в морската столица блокада провокира недоволство и пререкания между протестиращи и други граждани.

"Вие нарушавате нашите права, има избори. Представете си, че имам малко дете, как ще го заведа на градина… България е демократична държава и има избори", каза недоволен от блокадата.

Протестиращите обаче обясняват, че техните блокади символизират и запъването на кабинета за задържането на властта.

Пети ден продължава и блокадата на пътя между Стара Загора и Хасково, където полицията не пуска протестиращите да стигнат до магистралата, за да покажат совего недоволство от управляващите.

На канадска борба е важна издръжливостта

"На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен", коментира протестите социологът Андрей Райчев пред БНР във вторник.

Според него правителството е в спокойна поза и "с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста".

Относно изследването на "Алфа рисърч" за резкия спад в подкрепата към ГЕРБ и БСП, Райчев каза, че то е първото, "което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания" и ако това се потвърди и от следващи изследвания, означава нова политическа ситуация в страната, сравнима с идването на НДСВ на власт през 2001 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари