Още не е ясен произходът на боклука край Червен бряг

0
Най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника
Най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника Видео: БНТ

Все още не е ясно какъв е произходът на съмнителния боклук, който беше открит край Червен бряг.

При първоначалния оглед е установено, че най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника.

Сигналът е подал журналист от Червен бряг. По случая работят МВР и прокуратурата. Балите с отпадъци са били складирани в стара силажна яма на бившето ТКЗС.

"Ползвано е място, до което достъпът не е много лесен с транспорт и вижда се, че са минали действия", обясни пред БНТ д-р Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг.

Според експертите на общината отпадъците с общо тегло над 60 тона са стоварени на това място преди повече от 2 години. Те са били засипани с пръст и върху тях е пораснала трева.

Данаил Тоновски - гл. експерт в Инспектората на общината: "Това е интересното, че говорим за години, а никой не е подавал сигнал. Видимо той не е битов отпадък, това са по-скоро бегове с остатъчен материал отпадък, който по всяка вероятност е от изгорени кабели, техника. За сега не се знае кой е собственикът на силажната яма, в която са скрити боклуците".

Д-р Цветан Костадинов - кмет на Червен бряг: "Не е ясен. Този район е свързан с парцели общинска собственост, но и закупени заради старо ТКЗС, което е приватизирано".

Направени са само най-спешните обследвания.

"При откриването на отпадъка съответно извършихме измервания на радиационния фон. За щастие няма отклонения", обясни инж. Илиян Банчев - главен експерт в Инспектората на общината.

Тепърва експерти ще уточняват колко точно е боклукът, какъв е и дали е опасен за хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари