Осъдиха община Стара Загора за необезопасена улична шахта

0
Според тази информационна табела ремонтът в центъра на Стара Загора е трябвало да приключи преди почти година, но въпреки това продължават случаите на наранени минувачи
Според тази информационна табела ремонтът в центъра на Стара Загора е трябвало да приключи преди почти година, но въпреки това продължават случаите на наранени минувачи Снимка: Христо Христов / Монитор

4 000 лева ще заплати община Стара Загора на родителите на 7-годишно детенце, което пропаднало в необезопасена улична шахта след проливен дъжд.

Казусът, по който се произнесе състав на районния съд в Града на липите, е от 22 юли м.г. Тогава хлапето изведнъж потънало в  необозначения отвор на централната градска улица „Цар Симеон Велики“ №94, с единия крак цопнал и таткото, информира Монитор.

Мъжът обаче успял да запази самообладание и измъкнала рожбата си преди да е станало прекалено късно. Веднага след произшествието, въпреки сравнително късния час /след 20,00 часа/ старозагорецът  намерил в близост варел, с който запушила донякъде отвора, като по този начин предпазила и други пешеходци, преминаващи по превърналото се в езеро площадно пространство.

Рано заранта на следващия ден таткото на детето го отвел на преглед първо в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където заради консултация със специалист се наложило да заплатят 40 лв, а след това и при специалист по съдебна медицина, за да удостовери случилото се.

Вс още пространството по централната „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора е на практика строителна площадка заради многомилионен проект, който ще я превърне в изцяло пешеходна зона. Възложител на ремонта е община Стара Загора.

След продължила повече от година съдебна сага на 20 август е постановено общината да плати 4 000 лева от бюджета си, междувременно привлечените като помагачи в диренето две компании от дружеството разиграли истински цирк, в опитите си да докажат че не носят вина за случката. Включително поискали метеорологична справка за количеството паднал дъжд в деня на произшествието.От общинската администрация пробвали да се оправдаят, че не служителите й , а строителите носят отговорност за обезопасяването на района.Строителите настоявали, че едва ли не е възможно това да се случи, защото върху шахтата имало поставен дървен капак и дори описали точно размерите на гвоздеите, с които уж били заковани дъските му. Пробвали да изкарат виновни родителите, които уж неправомерно навлезли в строителен обект след лятна буря, което накарало съда в крайна сметка да запише в протокола, че:“ че нерегламентиран достъп от страна на детето и бащата до строежа не беше доказан, а що се касае до непреодолимата сила, то съдът намира, че настъпилата лятна буря на процесната дата не е такова събитие, което е непредвидимо и не може да бъде предотвратено от дееца и обществото като цяло с никакви мерки, при съвременното състояние на науката, техниката и икономиката. Обезопасяването на уличната шахта при строеж следва да отговаря на изисквания за безопасност и издръжливост като при ситуация, в която на тази територия не се осъществява строеж.“.

Решението може да бъде обжалвано пред окръжния съд. Междувременно стана ясно, че поне още идентично дело ще стартира до дни в Стара Загора. То ще бъде заведено от жена на предпенсионна възраст, която преди няколко месеца строшила китките на двете си ръце заради необезопасени стълбища на същата улица.

Обектът трябваше да бъде завършен преди близо година, но и до момента това не се е случило, признават от общината и възнамеряват за всеки ден закъснение на изпълнителите да им налагат глоба от по 3 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари