Осъдиха на затвор бивши гръцки депутати

0
Те били стреряли с огнестрелно оръжие на погребение през 2013 г.
Те били стреряли с огнестрелно оръжие на погребение през 2013 г. Снимка: Thinkstock

Осъдиха двама бивши гръцки депутати на 4 месеца затвор заради стрелба с огнестрелно оръжие на погребение през 2013 г., предаде БГНЕС.

Илиас Панагиотарос и Константинос Барбарусис били от партията "Златна зора". Съдът установи, че именно те са отправили „поздрав” на погребението на Николаос Дертилис.

Бившите депутати казаха в съда, че не считат поведението си за престъпно, а в други области стрелбата е обичай. Съдът не прие оправданието им.

В своите показания полицията заяви, че е видяла група от около 20 души, когато в гробището се е чула стрелба. Сред хората полицията разпознава двамата бивши депутати. На мястото са намерени поне 15 патрона. Установено е, че те са от оръжието на обвиняемите.

Дертилис играе активна роля в преврата на 21 април 1967 г., а след това във военната хунта през седемте години от престоя си на власт в Гърция, но е осъден на доживотен затвор за убийство на студентка по време на въстанието в Политехническия институт през ноември 1973 г. Дертилис прекара 38 години в затвора. Той отказа да поиска помилване „по принципни причини“.

В Гърция има продължителен процес срещу членове на партията "Златна зора". Разследване на дейността на партията започна след убийството през септември 2013 г. на музиканта Павлос Фисас, което предизвика огромен обществен гняв.

По-рано, на 13 септември, съдът осъди евродепутатът от „Златната зора” Янис Лагос и бившия парламентарист Николос Минос на лишаване от свобода за осем месеца с условна присъда, тоест на пробация. Съдът ги призна за виновни в подбудителство за нападение с тежки телесни повреди през юли 2013 г. в социалния приют „Синергия“ в Атика Илиуполи.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари