Осъдиха на затвор бивша румънска министърка по корупционно дело

1
Съдът също така реши да конфискува около 1 милион леи от Елена Удря
Съдът също така реши да конфискува около 1 милион леи от Елена Удря

Съдът също така реши да конфискува около 1 милион леи от Елена Удря

Апелативният съд в Букурещ произнесе днес първите присъди по делото за финансирането на предизборната кампания на бившия президент Траян Бъсеску през 2009 г., съобщава Аджерпрес.

Бившият министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря беше осъдена на осем години затвор по обвинения в подстрекаване към вземане на подкуп и пране на пари, а Йоана Бъсеску - по-голямата дъщеря на бившия държавен глава - беше осъдена на пет години затвор за подстрекаване към присвояване на средства и подстрекаване към пране на пари.

Съдът също така реши да конфискува около 1 милион леи (еврото се разменя за 4.87 леи ) от Елена Удря, отбелязва в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Бившият държавен секретар в министерството на регионалното развитие и туризма Георге Настася беше осъден на шест години затвор за вземане на подкуп, а други двама обвиняеми по делото получиха условни присъди.

Журналистът Дан Андроник, изпратен на съд по същото дело за лъжесвидетелстване и облагодетелстване на извършител на престъпление, беше оправдан.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) изпратиха на съд през 2017 г. обвиняемите по делото. Според обвинителния акт те са нарушили закона при събирането на необходимите средства за предизборната кампания на бившия държавен глава Траян Бъсеску за президентските избори през 2009 г.

Според обвинението "в контекста на предизборната кампания са били събрани парични суми, идващи от престъпления като корупция, присвояване на средства и данъчни измами, които са били използвани по-късно за плащане на някои услуги по време на предизборната кампания".

Според НДБК Елена Удря, по това време министър на регионалното развитие и туризма, е била пряко замесена в предизборната кампания, "ръководейки неформален щаб на кампанията".

От своя страна Йоана Бъсеску, която е нотариус, е обвинена, че е посредничила за сключване на фиктивни договори за услуги, а сумите били използвани за предизборната кампания на нейния баща.

Траян Бъсеску спечели президентските избори през 2009 г., осигурявайки си втори мандат на поста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари