Осъден на наказание "пробация" влиза в затвора

0
Мярката е сменена заради множество нарушения на мъжа
Мярката е сменена заради множество нарушения на мъжа

Състав на Окръжен съд – Русе замени наложеното на Й. С. наказание пробация с лишаване от свобода за срок от три месеца, което да се изтърпи при първоначален общ режим, съобщават от пресцентъра

С влязла в сила на 27.09.2018 г. присъда, многократно осъжданият вече Й. С. бил признат за виновен и по двете повдигнати му обвинения: че си служил с регистрационни табели, издадени за друго МПС и за това, че управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. За тези две престъпления му било наложено едно общо наказание пробация с 4 пробационни мерки за срок от 2 години.

Поради множество нарушения по изпълнение на мярката безвъзмезден труд в полза на обществото без уважителни причини, на Й. С. са били налагани наказания. След многократно проведените срещи с пробационни служители и мотивационни беседи, както и наложените дисциплинарни наказания, положителна промяна в поведението на осъдения не се наблюдавала. Това дало основание на Пробационна служба – Русе да внесат в Окръжния съд предложение за замяна на пробацията с ефективно лишаване от свобода.

Окръжен съд – Русе, като прецени събраните доказателства, прие, че е налице частично неизпълнение и то само на едната задължителна пробационна мярка, която не може да бъде заменена с друга мярка. Й. С. е съзнавал, че е необходимо личното му и активно участие в изтърпяването на наказанието, но въпреки това демонстрирал явно нежелание да спазва наложените му ограничения. Именно това му отношение според съда се явява достатъчно основание за частична замяна на наказанието пробация с лишаване от свобода за срок от три месеца. „Това ще даде шанс на осъдения да преосмисли и коригира поведението си в съответствие със законоустановените правила за поведение в обществото.“ – пише още в мотивите на съдебния акт.

Определението, с което е заменена неизтърпяната част от наказанието пробация, наложено на Й. С., с наказание лишаване от свобода за срок от три месеца при общ режим, може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари