Орлин Дяков: Конкурсът за директор на театъра бе проведен с куп нарушения

0
Аз не съм политическо назначение, заяви настоящият директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе
Аз не съм политическо назначение, заяви настоящият директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе Видео: Русе Медиа

Искате да ме махнете по политически причини, ясно е, но поне го направете като хората, заяви настоящият директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе

Настоящият директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе Орлин Дяков е подал възражение за процесуални нарушения по време на конкурса за нов директор, който се състоя на 30 март в Министерството на културата.

С подобни мотиви има още пет възражения от кандидати от други конкурси за театрални директори, както и две становища в същия дух от членове на комисиите заради опорочена процедура, информира Русе Медиа.

На пресконференция днес Орлин Дяков обясни, че все още официални резултати не са обявени, въпреки че неофициално се знае, че за победител и нов директор на театъра в Русе е избран режисьорът Боян Иванов. Той коментира, че в момента културният институт е в перфектно финансово и имиджово състояние, с преизпълнени приходи за миналата година.

Конкретно за конкурса, Орлин Дяков обясни, че още от представянето на кандидатите има нарушения. Концепциите не са отворени пред самия участник, а предварително, което нарушава тайната. И това важи за всички кандидати, а не само за него. Отделно, че в началото, вместо да се прочете автобиографията му с професионалните му постижения, се е акцентирало, че е има средно образование „леяр-формовчик“. „Квалификациите не са обидни, а са нелепи. Отделно имам два, а не три мандата като директор. Аз не съм партийно назначение, тъй като първият ми конкурс бе спечелен при правителството на Орешарски, а вторият вече при министър Боил Банов“, каза Дяков.

Самата процедура по сборуване на точките в оценъчната карта също е опорочена, тъй като това не се прави на място пред комисията, а извън залата. Дяков показа нагледно оценъчна карта, която може лесно да се фалшифицира и да излезе различен краен резултат чрез поправяне или дописване на цифри. „Изключително нарушение на всички нормативни правила. Искате да ме махнете по политически причини, ясно е, но поне го направете като хората“, коментира той.

Директорът изрази разочарованието си от зам.-кмета по хуманитарните дейности Енчо Енчев, който по поръчение на кмета Пенчо Милков е трябвало само да каже, че общината и театърът работят добре – без да лобира за Орлин Дяков. Това не се е случило, а вместо това в кулоарите зам.-кметът Енчев е казал на хора от комисията, че няма никакво значение с кого ще работят. Отделно членовете ѝ не са идвали в Русенския театър и не познават реалната обстановка тук, което според Дяков не е редно. Комисиите при избор на директори на културни институти трябва да са в голямата си част от местни хора, които да знаят за какво става дума.

Дълбоко се съмнявам, че нещо ще се промени с възражението ми, но за мен беше обидно нагло. Не съм венчан за директорството, но не исках да приключи по този начин. До момента театърът е пети в България, а по точки сме на трето място. Оставям един перфектно подреден театър, с много добра трупа и технически състав“, каза още директорът.

Ако все пак се стигне до анулирането на конкурса и провеждане на нов, Орлин Дяков не е сигурен, че ще участва, защото не вижда смисъл при предрешен победител. При предаването на поста на новия директор, ако бъде назначен все пак Боян Иванов, не иска да има напрежение, защото това само би навредило на театъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари