Определен тип храна води до изчезване на акнето

1
Тийнейджърите е по-добре да ядат боб и мазна риба, отколкото картофи
Тийнейджърите е по-добре да ядат боб и мазна риба, отколкото картофи

Като много свои съученици американката Джил също страда от типично тийнейджърско акне.

Опитваше се да го лекува с каквото може да се намери в търговската мрежа, но нищо не помагаше. През втората година от следването си положението излиза извън контрол. Пъпките по лицето ѝ започват да се превръщат в рани и тя се обърна към студентския здравен център в своя кампус за помощ. Тъй като видимо положението ѝ изглеждаше тежко, получава рецепта за антибиотик. След като той не помага, дерматолог инжектира специално лекарство в някои от най-болезнените й рани. Тази процедура свършва работа, но за кратко, пише 24 часа.

Пъпките отново се появяват и момичето се чувства емоционално опустошено. Усеща, че не може да се изправи със своето лице пред хората, и напуска работа, от която се нуждае, за да се издържа. “Някак си успях да продължа обучението си, но приятелствата и извънкласните дейности пострадаха”, казва тя пред специалистите от Американската асоциация по дерматология, към които се обръща за помощ. Те успяват да ѝ осигурят подходящо лечение, но кожата ѝ е толкова пострадала от акнето, че младата жена отказва да си търси работа

Налага се нейните родители да ѝ помогнат с пари за пластична операция, за да може да продължи живота си. “Кожата ми не е толкова чиста, колкото беше, но за първи път от повече от година се почувствах някак нормално на външен вид”, обяснява Джил. Това чувство ѝ позволява да си намери работа и да започне кариерата си.

Колкото и да е шокираща, нейната история не е уникална за американските дерматолози. Те почти всеки ден виждат разрушителните ефекти, които акнето може да има върху живота на някого. В свят, в който красивото и съвършеното непрекъснато ти се натрапват чрез социални мрежи и реклами, не е чудно, че толкова много тийнейджъри с пъпки се чувстват разстроени от външния си вид и искат да бъдат сами. Освен това съществува и тормоз по въпроса, като например подхвърляния: “Лицето ти е като кратер, защо не направиш нещо” или “Не искам да си имам работа с пъпчиви пубери”.

Затова е разбираемо, че учените продължават да се опитват да изследват причините за акнето, въпреки че вече доста се знае по въпроса. Ясно е, че факторите за това кожно възпаление са разнородни. То може да е причинено от хормонален дисбаланс, инфекция и дори начин на хранене

Последният фактор е особено популярен през последните години заради агресивното навлизане на преработена храна в живота на тийнейджърите. Масово те предпочитат да ядат хамбургери в заведения за бързо хранене или пък да се тъпчат с неща като чипс и вафли, които създават условия за кожни възпаления. А пъпките се оказва, че не са само естетически проблем.

Според древната китайска медицина местата, на които се образуват по лицето, говорят много за здравословните проблеми на тялото. Ако са в горната част на челото например, това е сигнал за лошо храносмилане и нарушена отделителна фукция. Ако са от двете страни на брадичката, подсказват за хормонален дисбаланс, а по бузите – за проблем с газовия обмен в организма.

Немски учени наскоро откриха, че яденето на мазна риба и хумус може значително да помогне за изчистване на лицето. Екипът от катедрата по дерматология на Мюнхенския университет “Лудвиг и Максимилиан” е проучил детайлно диетите на стотина души над 12 г., страдащи от акне, и им е направил подробни медицински изследвания. При 94 от тях е открито ниво на омега-3 мастни киселини под препоръчителните норми. Затова учените смятат, че ако хората променят яденето си така, че да си осигуряват този важен хранителен елемент, има шанс да се справят със своите пъпки. Това означава да консумират повече мазни риби като сьомга и скумрия, които са богати на омега-3. Също така хумус от нахут и тахан, ленено семе, орехи, боб и яйца

Храненето играе основна роля в превенцията, появата и протичането на много заболявания, включително дерматологични като акне. Затова лекарите трябва да предоставят на пациентите си информация как техният избор на диета може да повлияел на диагнозата им и потенциално да подобри терапевтичните резултати”, казва доктор Ан Гутлер от изследователския екип. Тя признава, че приемането на омега-3 под формата на таблетки изглежда най-обещаващо средство срещу акнето, но балансираната здравословна диета също е сериозен фактор, особено ако се спазва от ранна детска възраст.

Резултатите от това проучване засилват идеята, че приемането на определен тип храна е от съществено значение за дългосрочна ремисия при акнето”, казва професор Асли Билгич от университета “Акдениз” в Турция. По думите ѝ изследването помага да се приближим с една крачка по-близо до осигуряване на ефективни лечения за милиони хора, които са изправени пред неудобство и стигма от това толкова често срещано кожно заболяване.

Тъй като акнето се превръща в особено тежък проблем по време на пубертета, е добре подрастващите да избягват сладки неща, газирани напитки, тестени изделия и картофи. Да намалят консумацията на млечни продукти и напълно да се откажат от заведенията за бързо хранене, в които се продават бургери, пици и пържени картофи. Подходящ заместител на всички тези “жертвани неща” могат да бъдат мед, плодове, стафиди, кафяв ориз, булгур, киноа, ечемик, а също мляко от соя, кокос или бадем. И много мазна риба или друга, богата на омега-3, както съветват немските изследователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари