Оперната прима Красимира Стоянова става „Почетен гражданин на град Русе“

1
Предложението беше прието единодушно от председателския съвет на 13 ноември 2020 г., а днес решението е вече факт
Предложението беше прието единодушно от председателския съвет на 13 ноември 2020 г., а днес решението е вече факт Снимка: ОбС Русе

Оперната прима Красимира Стоянова ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“. Това решиха общинските съветници на своето 16-о заседание на Общински съвет – Русе

Предложението беше прието единодушно от председателския съвет на 13 ноември 2020 г., а днес решението е вече факт.

Красимира Стоянова е творец с ярка международна кариера, представяща българското певческо изкуство на най-престижните оперни и концертни зали и фестивали по света – Метрополитън опера и „Карнеги хол“ в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънт гардън“ и „Роял Албърт хол“ в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус в Берлин, Музиферайн и Концертхаус във Виена, Залцбургския фестивал, „Номори“ опера в Токио, Театро Колон в Буенос Айрес, Баварската опера в Мюнхен, Вашингтонската национална опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Опера „Бастий“ в Париж, Франкфуртската опера, Театро Лисео в Барселона, Театро Реял в Мадрид, Нидерландската опера в Амстердам и други.

Родена е във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. Професионалният ѝ дебют като оперна певица е през 1995 година в Софийската националната опера. През 1998 г. е поканена лично от директора на Виенската опера Йохан Холендер и прави успешен дебют в Щаатсопер – Виена, където от 1999 г. до 2003 г. е щатна солистка. От есента на 2003 г. до момента е постянен гост-солист там.

През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета и Марис Янсонс.

През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена със престижното звание „Камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването „Алегро Виваче“ на БНР, а през 2015 г. получава почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Работи с най-големите диригенти на нашето време, сред които Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вун Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др.

Има огромен оперен и песенен репертоар. Част от богатата ѝ звукозаписна дейност са четирите компактдиска с оперни арии с Мюнхенския Радиооркестър под диригентството на Фридрих Хайдер и Павел Балев, получили множество престижни награди; серия от дискове с Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, Виенските симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. Записва диск за Музикална къща „Гега Ню“, съдържащ всички публикувани песни на Пучини.

Особен успех имат и нейните DVD записи на „Еврейката“ с Виенската Щатсопера, „Отело“ на Театро „Лисео“ в Барселона, „Евгений Онегин“ на Нидерландската опера в Амстердам и на „Ковънт Гардън“ в Лондон, „Кавалерът на розата“ и „Любовта на Даная“ от Залцбургския фестивал, както и „Реквием“ от Верди на Цюрихската опера.

Изнася песенни рецитали на сцените на „Карнеги хол“ в Ню Йорк, в Щатсопер и Музикферайн – Виена, в Парижката опера „Бастий“, Операта във Франкфурт, Баварската опера в Мюнхен, Миланската скала, Оперния театър в Цюрих, на международните фестивали „Пиано Екстраваганца“ в София, „Вечери в Балабановата къща“ в Пловдив.

През 2005 г. Красимира Стоянова гостува в Русе с песенен рецитал в рамките на 45. МФ „Мартенски музикални дни“, като подари на фестивалната публика и на русенци едно изключително по своята класа преживяване. Записът от този необикновен концерт с вокални творби на Гуно, Доницети, Пучини, Чайковски и Рахманинов днес е в златния фонд на Българското национално радио.

През 2018 г. Красимира Стоянова е специално избрана и поканена за участие в легендарната юбилейна оперна възстановка на „Аида“ в чест на Франко Дзефирели в Миланската скала, което е не само неин пореден триумф, но и изключителен престиж и признание за българското оперно изкуство.

В България оперната прима е чест гост на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера, Пловдивската филхармония, Нов симфоничен оркестър и др., под палката на Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Росен Миланов, Павел Балев и др. Рециталите ѝ „Славянски оперни арии“, „Верди арии“ и „Веризмо“, съвместно с Маестро Балев, получават Международната класическа музикална награда за 2012 г., както и годишните награди на германската музикална критика за 2012 г., 2014 г. и 2017 г.

През декември 2019 г. Красимира Стоянова представи концертно изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Пьотр Илич Чайковски със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на Павел Балев, което беше едно от централните музикални събития в НДК през сезон 2019/2020 г., през юни 2020 г. откри с концерт престижния Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив, през юли изнесе блестящ камерен рецитал съвместно с българския пианист Людмил Ангелов във Виенската опера, а от 9 до 15 ноември по покана на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ за първи път в Русе ще проведе майсторски клас по повод 60 годишния юбилей на училището.

Красимира Стоянова е и най-значимият частен дарител на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. С предоставените от нея лични средства беше изцяло обновен концертния роял „Steinway D“ и реновирани десетки пиана. Това е изключителен жест и безспорен знак за принадлежност и благодарност към училището, дало началото на нейната професионална реализация, за отговорност и съпричастност към съдбата на младите български таланти. Това е един достоен акт на висока човешка добродетел с изключителен принос за повишаване качеството на българското образование в областта на музикалното изкуство и повишаване конкурентоспособността на нашите млади професионалисти, което без съмнение дава силен тласък за значително подобряване качеството на концертната дейност и професионалното обучение на учениците ни и за високото професионално равнище на международните конкурси, фестивали и майсторски класове, които училището организира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари