Опасността от Африканска чума не е отминала

1
Трите свинекомплекса в русенско, които пострадаха от африканската чума, бавно се съвземат от кризата
Трите свинекомплекса в русенско, които пострадаха от африканската чума, бавно се съвземат от кризата Видео: БНТ

Трите свинекомплекса в русенско, които пострадаха от африканската чума, бавно се съвземат от кризата.

След като бяха евтаназирани всичките им животни, нормалната им дейност ще бъде възстановена най-рано след година. Едновременно с това, заради пандемията с Ковид19, са намалели и оборотите от продажбите на месо, предава БНТ.

В момента в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново се отглеждат едва 2 хиляди майки. За да продължат да снабдяват магазините, от фермата са принудени да купуват прасета от свои колеги. Пандемията с COVID-19 се е отразила върху оборотите. Същевременно опасността от нова инфекция с африканската чума още не е преминала.

Георги Дяков – директор на областната дирекция по безопасност на храните: На територията на цялата страна има такива заболявания при дивите животни и към момента. Това показва, че вирусът е в околната среда и е сигнал, че не бива да се успокояваме. Всеки един момент при населване, както има и в момента на фермите, е възможно вирусът да прескочи и да заболеят домашни животни

Вихрен Димитров – управител на Свинекомплекс в Голямо Враново: Ние сме граничен район с Румъния, в Гюргево постоянно има огнища. Ние не сме свиневъди в момента, по-скоро месопреработватели, така че от тая гледна точка са ни паднали обемите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари