Опасност в река Дунав

0
Дървета, носени от силното течение на Дунав, късат плаващите знаци и повреждат кораби
Дървета, носени от силното течение на Дунав, късат плаващите знаци и повреждат кораби Видео: БНТ

Пълноводната река Дунав повлича по пътя си наноси и изкоренява дървета от брега.

В момента при Русе се наблюдават водни количества, които преминават със скорост от 10 хиляди кубически метра в секунда. В същото време нивото се задържа високо, но това е нормално за сезона-смята директорът на Агенцията за проучване на плавателния път по Дунав Павлин Цонев.

Проблеми създават повлечените от течението дънери, които отнасят плаващите знаци от местата им-казва директорът на Агенцията Павлин Цонев, предаде БНТ.

Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав: Нашите плаващи навигационни знаци са много чувствителни към тези дървета, защото те не издържат тежестта и се отместват от стационарните си позиции. Това води понякога до загуби на шамандури и затова корабът „Вит” е непрекъснато в района да извършва почистване на плаващите навигационни знаци.”

Дърветата, носени с висока скорост надолу по течението, създават и още проблеми.

Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав: За корабите опасността е, ако такива дървета успеят да влязат между винтовете и да нанесат повреда на винто-рулевия комплекс.

Високите нива на Дунав в българския участък са причина степента за готовност за действие при наводнение да е повишена.

Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав: „При тези водни нива Изпълнителната агенция „АППД” извършва замервания на всеки 3 часа, ние разполагаме с 9 автоматични, хидрометрични станции, така че на всеки 15 минути информацията е визуализирана върху електронните табла.”

Независимо от покачването на нивото в горния участък на Дунав, не се налагат допълнителни мерки за наблюдение на реката, смятат от Агенцията.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари