Опасност от екокатастрофа: Високи вълни могат да разбият кораба до Камен бряг

0
Още около 3000 л гориво, необходими за задвижване на агрегатите, са останали в кораба
Още около 3000 л гориво, необходими за задвижване на агрегатите, са останали в кораба Снимка: БНТ

Още около 3000 л гориво, необходими за задвижване на агрегатите, са останали в кораба

Появиха се скандални кадри със заседналия турски кораб край Камен бряг. Въпреки заповедта на екоминистъра за безопасното му разтоварване, през нощта част от опасния товар попада в морето, докато се прехвърля на малък кораб. Малко по-късно се скъса и предпазното въже на кораба, съобщи БНТ.

Операцията по разтоварване на част от азотния тор и изтеглянето на заседналия кораб претърпя провал и на този етап е временно прекратена. Всички морски съдове, ангажирани с операцията, вече се изтеглиха от акваторията на резервата Яйлата. Днес се очаква операцията да бъде подновена. 

Възможно е да се стигне до сериозно замърсяване на водите на Черно море. Още около 3000 л гориво, необходими за задвижване на агрегатите, са останали в кораба. Вече се обмисля изтегляне на екипажа на плавателния съд, тъй като има вероятност заради лошото време и силното вълнение на морето, той да се разбие в скалите.

700 тона от насипния товар на кораба трябваше да бъдат прехвърлени в торби с вместимост 1 тон и транспортирани с баржа до Варна. Директорът на Изпълнителна дирекция „Морска администрация“ Живко Петров заяви, че машината, която трябвало вчера да пълни торбите, е аварирала. Взето било решение азотният тор да бъде прехвърлян с кофата на плаващия кран, която не е пригодена за насипни товари. Така, на всяко загребване между 100 и 200 кг тор падат в морето.

Въпреки че половината от товара не беше прехвърлен, изтеглянето на кораба започна. Вчера около обяд два влекача се опитаха да помръднат плавателния съд, но без успех. По време на операцията едно от въжетата се скъса и се наложи тя да бъде прекратена.

Министърът на транспорта Христо Алексиев също дойде на място. Той определи като престъпна безотговорност в години назад липсата на техника и на план за действие в една такава ситуация. Смята, че изтеглянето на кораба е задължение на корабостобственика.

"Учудващо обаче за мен, "Морска администрация" му е дала твърде много време – една седмица, за да направи план и още един месец, за да изведе кораба, което за мен е безумно. Ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работат"а, каза Христо Алексиев, служебен министър на транспорта.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров обясни, че са действали при екстремна ситуация. Призна, че вероятно са допуснали грешки. Вярно е да, изтича част от товара в морето, но той не е толкова отровен този товар. Все пак предпочетох да намалим риска да се разбие цялото това количество, той рискът все още стои..с цел евентуално днес да пробваме да го дръпнем кораба. Живко Петров заяви, че страната ни не разполага с техника за аварийни ситуации.

За да се избегнат по-сериозни щети, корабът ще бъде укрепен с 4-тонни котви, собственост на Военноморските сили, заяви транспортният министър. Той обяви, че се е свързал с холандска фирма, специализирана в спасителни операции.

По това време на годината рибари от Варна ловуват в района на заседналия кораб. Те са притеснени, че замърсяването на морето с азотен тор ще унищожи рибата там.

"За нас морето е дом, ние живеем в това море, храним се, притеснително е. Мнението, което ще бъде насадено сред потребителите, че има разлив, че рибата е негодна, за нас е достатъчно", каза Емил Милев, рибар.

Изтичането на азотен тор, заснето от варненски журналист

От екоинспекцията във Варна заявиха, че ако има вреди върху морската флора и фауна, хората, допусналите замърсяването, ще бъдат санкционирани.

Според Емил Милев, председател на Сдружение „Черноморски изгрев”, настъпва екологична катастрофа по Северното Черноморие.

"Ако държавата ни няма подходящата техника за този тип морско спасяване, нека потърси помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите на ЕС в Черно море. За днес дават вълни от 1 метър, за четвъртък - вълни от 2 метра и силен североизточен вятър, което означава 4-5 бала. Корабът ще бъде разбит в скалите и разцепен. Собственикът ще си вземе застраховката, а последиците остават за нас, рибарите."

Междувременно стана ясно, че турският кораб се е носил 2 часа по вълните без намеса на екипажа. Неадекватно състояние на моряците е най-вероятната причина “Вера Су” да се забие в скалите. Това каза пред журналисти на 20 септември директорът на Главна дирекция “Аварийно-спасителна дейност” към ИА “Морска администрация” Румен Николов.

Той не уточни дали са били под въздействието на алкохол, или просто са заспали, но от 1,54 ч до 4,15 ч на 20 септември курсът на “Вера Су” не е променян.

Операцията по изваждането му ще бъде за сметка на държавата, а впоследствие тя ще си търси парите от турската фирма собственик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари