Опасно високи температури нагорещиха България

0
Температурите в неделя се приближиха до рекордните си стойности, а градските улици опустяха
Температурите в неделя се приближиха до рекордните си стойности, а градските улици опустяха Видео: NOVA

Топлата вълна от Африка продължава да държи в плен Южна Европа и Балканите.

Температурите в неделя се приближиха до рекордните си стойности, а градските улици опустяха. Само в София близо 30 души потърсиха лекарска помощ заради горещините. На много места термометрите следобед достигнаха над 37 градуса, информира NOVA. 

Най-топло е било в неделя в Сандански, където термометрите показаха 38,8 градуса по Целзий. В Русе бяха измерени 37,4 градуса, а в Благоевград и Свищов - 36,9 градуса. 

В 16 области на страната е в сила предупреждение за опасно високи температури със стойности над 35 градуса. Хората с чувствителност към жегите е препоръчително да потърсят сянка от 13 до 16 часа днес. Не се препоръчва употребата на алкохол. Физическият труд на открито в тези часове също не е препоръчителен.

В неделя морето ще предложи лека прохлада със слаб източен вятър. И там обаче ще е горещо с температури по южното крайбрежие до 31 градуса. Морската вода ще е с температури около 22 градуса в най-северните краища на крайбрежието и около 27 градуса южно от нос Калиакра. Вълнението на морето постепенно ще се усилва. По-опасни стойности очакваме в началото на другата седмица - височината на вълните ще достига 2-3 метра на юг.

Горещо в страната ще се задържи до сряда. За понеделник в област Благоевград се очакват над 38 градуса по Целзий.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури. Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Остава висок рискът от пожари в следващите дни. Почти за всички равнинни райони на страната опасността е „голяма”, а на места „екстремна”, според класификацията на НИМХ.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари