Опашката за подаване на заявления за лични документи в Русе върви бързо

2
Заявления за шофьорски книжки се подават в КАТ
Заявления за шофьорски книжки се подават в КАТ Видео: Русе Медиа

Традиционната опашка за подаване на заявления за лични документи се изви пред сградата на ОД на МВР в Русе.

Август е най-натовареният месец, тъй като много хора се завръщат от чужбина и съчетават отпуската си с подмяната на изтичащите през 2020 г. лични карти. За разлика от други години, този път русенци споделят, че организацията е направена добре и опашката върви бързо. До края на годината в Русенско остава да се подменят около 20 000 лични карти.

Работят 3 гишета по прием на документи и 2 гишета за връчване на готови документи, като на входа на сектор „Български документи за самоличност“ има колега, който следи за това да не се натрупват хора. Ако няма хора за получаване на документи, тези гишета също приемат заявления, за да може гражданите да се обслужват по-бързо. Работим без почивка, от 8.30 до 17 .30 ч, като само се прави прекъсване за дезинфекция“, обясни началникът на отдел „Български документи за самоличност“ в ОД на МВР-Русе Анета Бежанова, предава Русе Медиа.

Обикновено опашките се трупат в сутрешните часове до обед, а следобед е по-спокойно. От полицията препоръчват на хората да го имат предвид и да подредят графика си така, че да не им се налага да чакат. За момента няма да се прави промяна в работното време с по-ранен начален час, тъй като напливът е кампаниен през август, а и обработката на заявленията отнема около 5 минути. Понякога в един ден през гишетата минават около 200 души.

Таксите трябва да бъдат или платени предварително клон на банка, изипей или в пощенски клон, или на място в полицията на посттерминал. За съжаление клонът на банката в сградата на Областната дирекция вече не работи, но ако все пак някой не е успял да плати, документите му се приемат, а той носи допълнително платежното, без да чака.

Улеснение е, че независимо от адреса, на който живеят гражданите, те могат да подават заявления и в районните управления в Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово. Там има възможност едновременно да се вадят както лични карти и паспорти, така и шофьорски книжки. В Русе няма тава техническа възможност и затова се налага за нови шофьорски книжки да се ходи в сектор „Пътна полиция“, където работят пет гишета и също става бързо. Друг вариант е да се подават заявления по интернет с квалифициран електронен подпис или с облачен и мобилен подпис. Информацията е на сайта на МВР, а изискването е да се приложи актуална снимка.

За българите, които живеят в чужбина и искат да пътуват, а документите им изтичат, е най-добре да ползват валидни паспорти, ако имат такива. В Закона за извънредното положение е записано, че се удължават с 6 месеца сроковете за лични карти и шофьорски книжки, изтичащи между 13 март и 31 октомври, но това важи само за територията за България. Има страни, които са декларирали, че признават това удължаване, но няма гаранция, че практически на границата ще го спазят.

Тъй като през 2014 г. гишетата за документи за самоличност в Първо и Второ РУ бяха затворени заради редуциране на състава, сега от ОД на МВР-Русе търсят възможност да се подават документи на още места в града. Започнала е процедура с община Русе за евентуална комплексна услуга между двете институции – МВР и общината, но тепърва ще се изясняват подробностите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари