ООН удължи оръжейното ембарго за Либия

0
Това ще позволи да се инспектират кораби в открито море до либийските брегове, ако има съмнения, че нарушават ембаргото
Това ще позволи да се инспектират кораби в открито море до либийските брегове, ако има съмнения, че нарушават ембаргото Снимка: GettyImages

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, удължаваща с една година забраната да се доставя оръжие в Либия, предаде Дойче веле.

Това ще позволи да се инспектират кораби в открито море до либийските брегове, ако има съмнения, че нарушават ембаргото.

Това, че резолюцията беше приета единодушно е позитивен сигнал, отбелязва външният министър на Германия Хайко Маас. По думите му, германското правителство е радостно, че след водените интензивни преговори е постигнато единство.

Въпреки че 15-те страни-членки на Съвета се споразумяха за удължаване на ембаргото още през миналата година, Русия изразяваше съмнения по този въпрос.

Припомняме, участниците в конференцията за Либия, която се проведе в Берлин през януари тази година, постигнаха съгласие да се забранят доставките на оръжия за воюващите страни и да се установи механизъм за контрол на прекратяването на огъня в северноафриканската страна.

Тези решения обаче се нарушаваха, според информация на ООН.

Нееднократно беше съобщаване, че на страната на метежния генерал Халифа Хафтар воюват руски наемници, с руско оръжие. През последните дни се появиха публикации, че Москва е изпратила самолети в подкрепа на Хафтар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари